Pan bagnat czyli bagietka po nicejsku

Pan bagnat czyli bagietka po nicejsku to kanapka z tuńczykiem. Zostało mi trochę sosu cesarskiego, pomyślałam więc, że wykorzystam go do letnich kanapek z warzywami i tuńczykiem. Przygotowałam je na wzór pan bagnat czyli nicejskiej bagietki z tuńczykiem. Prawda, że taka kolorowa kanapka od razu przeniesie nas w środek ciepłego lata…Mam dosyć obecnej pogody. Co to za figle, raz ciepło, zaraz pada grad, śnieg i temperatury poniżej zera. Na to wygląda, że wiosna od razu przejdzie w lato…Mam taką cichą nadzieję…A tym czasem delektuję się letnią kanapką na moim balkonie, który o dziwo jest dzisiaj skąpany w słońcu. Lekki podmuch wiatru, zapach gorącej kawy i uczucie błogiego lenistwa….Jak ja lubię takie chwile.

Pan bagnat czyli kanapka po nicejsku

Pan bagnat

Składniki:

na 4 kanapki

1 duża bagietka, tutaj przepis

1 puszka tuńczyka, ok.140 g

kilka liści  rzymskiej sałaty

1 pomidor kiściowy

kawałek świeżego ogórka

1 czerwona cebula, mała

50 ml sosu cesarskiego, tutaj przepis

pan bagnat bagietka po nicejsku

Przekrój bagietkę wzdłuż na pół. Ułóż liście sałaty na obu częściach. Na dolnej części kanapki rozprowadź odciśnięty z wody tuńczyk, następnie ułóż plastry pomidora, ogórka i cebuli. Polej sosem, przykryj drugą połówką i pokrój bagietki na 4 równe kanapki. Wciśnij bambusowe patyczki w kanapki, aby się nie rozleciały na talerzu.

bagietka z tuńczykiem

Za nim przejdziesz do montowania bagietki pan bagnat możesz wydrążyć trochę miąższu ze środka. Ta kanapka powinna mieć dużo nadzienia, a przy tym zachować stabilność. Sądzę jednak, że bambusowe patyczki świetnie sobie poradzą z taką dorodną wkładką.

 

 

 

1 Komentarz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *