Pancakes gryczane na śniadanie


Dzisiaj wolne w całej Szwecji. Moje najmłodsze dziecko jeszcze śpi, a ja już mu usmażyłam pyszne pancakes gryczane. Pancakes to ulubione śniadanie, a te gryczane powstały z przypadku. Okazało się, że skończyła mi się pszenna mąka, ale miałam w spiżarni gryczankę. Kulinarne eksperymenty nie zawsze kończą się sukcesem ale gryczane pancakes należą z pewnością do tych udanych…

Moje dziecko w końcu wstało i pancakes przetestowało. Bardzo mu smakowały, mi również. Nie ma nic lepszego jak świeżo usmażone pancakes i mała czarna.
pancakes_gryczane

Pancakes gryczane

Składniki:

około 20 pancakes

1 łyżka grubo zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki wrzątku

1 duże jajko

100 g mąki gryczanej

50 g zmielonych migdałów lub orzechów

75 ml migdałowego mleka lub krowiego

200 g sera ricotta lub innego twarogu

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka sody oczyszczonej

3 łyżki utartej czekolady

olej do smażenia

owoce i syrop klonowy do podania

pancakes gryczaneSiemię zalej wrzątkiem i odstaw do napęcznienia. Kiedy ostygnie, wymieszaj z mlekiem, jajkiem i ricottą. W drugiej miseczce wymieszaj utartą czekoladę, sodę, cynamon i mąkę gryczaną. Dodaj suche składniki do mokrych i wymieszaj. Smaż małe okrągłe naleśniki po obu stronach. Nakładaj łyżką niezbyt dużą porcję i dosyć cienko rozprowadź. Pancakes “puchną” dosyć mocno.  Podaj pancakes z owocami i polane syropem klonowym. Jeśli lubisz słodkie pancakes dodaj do ciasta1 łyżkę trzcinowego lub kokosowego cukru.

Pancakes gryczane to pancakes bezglutenowe. Jajko w naleśnikach można zamienić dodając dodatkową łyżkę siemienia. Mąkę gryczaną można zrobić samemu. Ja zmiksowałam połamaną nieprażoną kaszę gryczaną. Mąkę gryczaną można również uzyskać mieląc płatki gryczane.

 

 

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *