Panini z awokado boczkiem i kurczakiem

Dzisiaj kochani zapraszam Was na wspaniałe panini z awokado, boczkiem i kurczakiem. Pyszne, zapiekane panini, a jakie sycące! Na szybki obiad czy na kolację…Taką kanapką na ciepło można się naprawdę najeść.

panini z awokado boczkiem  i kurczakiem

A oto główny składnik panini, pszenne pieczywo z dodatkiem semoliny (mąka durum), upieczone na pszennym zakwasie, a więc znowu piekłam.

pszenne pieczywo na pszennym zakwasie

Panini to znane włoskie zapiekane kanapki. Można je zrobić z czym tylko dusza zapragnie…

Przepis na pszenny chleb na pszennym zakwasie

Składniki:

na 8 podłużnych chlebków lub 16 bułek

  • 700 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 g semoliny (durum)
  • 300 g pszenny zakwas
  • 10 g drożdży, świeżych
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki melasy lub łyżka miodu
  • 500 – 600 ml wody

Wykonanie:

  • Rozpuść drożdże w 500 ml wody. Dodaj melasę i pszenny zakwas, a następnie obie mąki i zagnieć elastyczne ciasto. Ja zawsze używam asystenta kuchennego najpierw na wolnych obrotach przez 5- 7 minut. Zagniatanie ręczne będzie więc nieco wydłużone.
  • Teraz dodaj sól i resztę wody jeśli jest taka konieczność. Ciasto chlebowe musi być miękkie, lekko klejące, ale podczas wyrastania stake się ono bardzo elastyczne, na skutek pochłoniętej wody.
  • Przełóż ciasto do dużej miski wysmarowanej olejem, przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę. Wyjmij ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i złóż kilka razy. Włóż z powrotem do miski, przykryj i pozostaw tak na 30 minut. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę i podziel na osiem 200 gramowych chlebków lub szesnaście 100 gramowych bułek. Oprósz chleb mąką,  przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Włącz piekarnik na termoobieg i 250ºC. Natnij chleb i piecz przez 10 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 225 i piecz jeszcze przez 5 – 7 minut. Otwórz piekarnik raz podczas pieczenia, przewietrz przez chwilę i zamknij. Skórka chleba będzie dobrze wypieczona.
  • Ostudż chleb na drucianej kratce.

pszenne pieczywo na zakwasiePrzepis na panini z awokado, boczkiem i kurczakiem

Składniki:

na 2 panini

  • 2 podłużne chlebki
  • 2 dojrzałe awokado
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 100 g boczku
  • 100 g kurczaka
  • 4 plasterki tostowego sera
  • 4 cienkie krążki czerwonej cebuli
  • oliwa

Wykonanie:

  • Przekrój chlebki wzdłuż na pół, posmaruj na wierzchu oliwą.
  • Rozgnieć awokado widelcem i wymieszaj z pokrojoną bazylią.
  • Boczek pokrój w kostkę i usmaż na suchej patelni. Gotowy kurczak , u mnie z grilla pokrój w kostkę. Ułóż wszystkie składniki warstwami na kanapce, a na końcu przykryj cebulą i serem. Złóż panini i zapiecz w opiekaczu, piekarniku lub na grillowej patelni.
  • Podawaj panini na ciepło.

pyszne panini kanapki na ciepło

Przepis dodaję do comiesięcznej listy Na zakwasie i na drożdżach.

12 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *