Panzanella z buraczków i pomarańczy to włoska sałatka z chlebem i warzywami. Przyrządza się ją na różne sposoby, a jej nieodzownym składnikiem jest chleb na zakwasie.
Warzywa do panzanella można wybrać takie jakie się lubi lub wedle sezonu. Latem będą to kolorowe pomidory, a zimą…No właśnie, panzanella z buraczków i pomarańczy. Sałatka nie może obyć się bez świeżych ziół. Do tej sałatki dodaję ich mnóstwo. Znajdziecie więc w niej natkę pietruszki, miętę pieprzową i estragon. Prawdziwą panzanella podaje się z ricotta. Jest to rodzaj ricotta przypominający konsystencją sałatkową feta. Ricotta jest bardziej kremowa ale swobodnie można podzielić ją na kawałki.
Przyrządziłam panzanella między innymi z pieczonych buraków. Natrafiłam akurat na różnokolorowe buraczki, które dodały sałatce koloru i smaku. Polecam pieczone buraczki w mundurkach. Są wtedy takie soczyste i wyraziste w smaku.
Panzanella
Składniki:
na 4 porcje
1 kg mieszanych buraczków
3 łyżki winnego octu
4 łyżki dobrej oliwy z oliwek
1 mała czerwona cebula
1 duża pomarańcza
szklanka świeżych ziół, np. natka pietruszki, estragon, mięta pieprzowa
150 g sałaty
300 g chleba na zakwasie, np. levain
200 g sałatkowej ricotta
sól morska i pieprz do smaku
Owiń buraczki w aluminiową folię i upiecz w piekarniku nagrzanym na 250ºC. Buraczki powinny być al dente. 60 minut w piekarniku w zupełności wystarczy. Ostudź, obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki lub jeśli duże w ósemki. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Pokrój grubo zioła. W dużej misce wymieszaj buraczki z cebulą i ziołami dodając winny ocet, oliwę, sól i pieprz. Ułóż warzywa na półmisku. Chleb rozerwij na małe kawałki i zrumień na oliwie. Delikatnie wymieszaj z sałatką. Na wierzchu pokrusz ricotta.
2 komentarze
Jakie to jest przepyszne!:)
Wyśżmienita!