Pappardelle z pesto i rozmarynowym kurczakiem

Tydzień zapowiada się na zielono. Wczoraj zrobiłam pesto z jarmużu, a dzisiaj już je wykorzystałam na obiad. Przyrządziłam pappardelle z rozmarynowym kurczakiem. Pappardelle…podoba mi się nazwa tego makaronu, który przypomina tagliatelle. Szerokie wstążki makaronu ładnie się prezentują na talerzu i pasują do grubo pokrojonych smażonych piersi z kurczaka. Niedzielny obiad przygotowany.

kurczak pasta pestoPappardelle z pesto i rozmarynowym kurczakiem

Składniki:

na 4 porcje

350 g pappardelle, użyłam świeżego makaronu

4 łyżki pesto z jarmużu

1 czerwona chili

180 g szparagowej fasoli

garść rukoli

garść liści bazylii

2 piersi z kurczaka

1 gałązka świeżego rozmarynu

2 ząbki czosnku

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki utartego parmezanu

czarny pieprz i sól do smaku

kurczak pasta pesto

Przyrządź pesto według przepisu w linku. Zagotuj wodę na makaron z łyżką soli. Dodaj pappardelle i gotuj przez 4 minuty (uwaga makaron świeży). Odcedź i wymieszaj z pesto. Piersi z kurczaka przypraw cytrynowym pieprzem, solą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rozgrzej olej. Wrzuć gałązkę rozmarynu na rozgrzany tłuszcz, a następnie piersi z kurczaka. Smaż po obu stronach po 2-3 minuty w zależności od grubości filetów. Usmażone mięso pokrój pod skosem na kawałki. Na tą samą patelnię wrzuć szparagową fasolkę i oczyszczone z ziaren czerwone chili. Smaż aż fasola będzie gotowa ale wciąż al dente. Na talerzu ułóż makaron wymieszany z warzywami, świeżą rukolą i bazylią. Na wierzchu ułóż porcje kurczaka. Całość skrop sokiem z cytryny i posyp parmezanem.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *