Papryczki grillowane -Konkurs!

Sezon grillowy uważam za otwarty. Co prawda pogoda czasami nie chce dopisać, ale jest sposób na przyjemne grillowanie, za pomocą grillowej patelni. Grillową patelnią władam od dawna i używam niemal codziennie. Ostatnio przetestowałam kolejną grillową patelnię  z firmy Ballarini i jak zwykle nie zawiodłam się. Sądzę, że każdy powinień mieć taką patelnię w swojej kuchni! Dobra patelnia grillowa to nie mały wydatek, więc jeśli lubisz grillować, a patelnia grillowa to Twoje marzenie to zapraszam do wzięcia udziału w konkursie.

patelnia granitowa grillowa luccaZwycięzca konkursu stanie się właścicielem patelni granitowej grillowej ufundowanej przez firmę Ballarini. Kto wie, może Ty będziesz tym szczęśliwcem! Poręczna, lekka patelnia, odporna na zarysowania, nieprzywierająca to marzenie każdej gospodyni.  Patelnia wykonana jest z materiałów nie zawierających ciężkich metali i niklu. Idealna dla alergików. Aby stać się właścicielem patelni potrzebujesz jedynie wymyśleć danie z grilla, które można przyrządzić na grillowej patelni. Poniżej zapoznaj się z regulaminem konkursu. Nie czekaj, wymyślaj i dodaj Twój przepis w komentarzu.

patelnia granitowa grillowaSama przyrządziłam nadziewane papryczki, które następnie ugrillowałam na patelni. Patelnia sprawdziła się idealnie, a moje danie smakowało wyśmienicie.

grillowane papryczki z awokado i tuńczykiem
Papryczki grillowane

Składniki:

na 6 porcji

6 czerwonych papryczek, podłużnych

Nadzienie:

1 puszka tuńczyka

1 duże awokado, pokrojone w kostkę

3 łyżki serka philadelphia

2 łyżki posiekanej kolendry

100 g utartego żółtego sera

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

6 dużych kromek chleba, u mnie chleb na zakwasie

200 g owczego sera feta

4 łyżki oliwy

kolendra do posypania

ocet balsamiczny do skropienia
grillowane nadziewane papryczki

Papryczki jeśli bardzo duże przekrój na pół. Z podanych składników przygoruj nadzienie, mieszając wszystkie składniki. Dopraw solą i pieprzem. Napełnij nadzieniem papryczki i ugrilluj na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu, jeśli takiej patelni nie posiadasz. W między czasie przygotuj grzanki. pokrusz feta na kromki chleba i polej obficie oliwą. Posyp kolendrą i zapiecz w piekarniku lub na patelni. Gotowe papryczki ułóż na grzankach i skrop octem balsamicznym do smaku.

Regulamin konkursu
1. Organizatorem konkursu jest blog codojedzenia.pl
2. Fundatorem nagrody jest sklep internetowy  Ballariny.
3. Nagrodą w konkursie jest Patelnia granitowa grillowa Ballarini Lucca o wartości 229 zł.
4. Wysyłka nagrody oczywiście jest na koszt fundatora nagrody, pod wskazany przez wygraną osobę adres (na terenie Polski)
5. Konkurs trwa od 19.05.2015 do 02.06.2015 do godziny 24.00.
6. Przepisy proszę dodawać w komentarzach do tego wpisu.
7. Wybór zwycięzcy zostanie ogłoszony w ciągu najbliższego tygodnia, po zakończeniu konkursu.
8. Można posyłać dowolną ilość przepisów!
9. Jeśli prowadzisz bloga możesz dodać link z konkursowym przepisem, podkreślając, że przepis bierze udział w konkursie na danie z grilla, organizowanym przez blog co do jedzenia.
10. Wynik zostanie ogłoszony na moim blogu, na moim FB, a zwycięzca zostanie poinformowany mailem o wygranej, z prośbą o podanie danych do wysyłki nagrody.

19 Komentarzy

  • Raz jadłam lecz w grilu domowym…
    Arbus grilowany. ..
    Kilka plastrów arbuza ze skórka grubość okolo 2-3 cm
    Miód do posmarowania obu stron
    Ser gorgonzola…cieniutki plasterek na wierzch arbuza
    Na ser grubszy plaster gruszki gotowanej w cukrze

    Arbuza uprzednio posmarowanego w miodzie grilowac około 3-4 minuty odwrócić położyć ser gruszke…mozna delikatnie polac octem balsamicznym gruszkowym….smacznego ;)

  • papryczki wyglądają apetycznie i na pewno zrobię.

    Ja proponuję “lizaki” wołowe z grilla. Są na moim blogu – mogę dopisać ze przepis bierze udział w konkursie w opisie

    3 plastry wołowej łopatki w formie plastra
    pieprz
    oliwa z oliwek
    3 plastry szynki
    garść liści szczawiu( poza sezonem proponuję szpinak
    Plastry łopatki rozbij cieniutko, posyp estragonem i polej oliwą, rozsmaruj, posyp młotkowanym pieprzem. Na mięsie ułóż kilka liści szczawiu, połóż na wierzchu plaster szynki, ciasno zroluj. Ostrym nożem potnij na równe ok 1 cm krążki, połóż na płasko i drewnianym patyczkiem nabijaj na patyk. Wykonaj to z pozostałymi plastrami.
    Z pozostałych bocznych części roladki zrób pojedyncze “lizaki” i nadziej na wykałaczki. Wyjdzie ok 6 sztuk.
    Grilluj dość krótko.
    Po grillowaniu posyp delikatnie szczyptą soli.

    Pozdrawiam serdecznie
    Anita

  • Jako, że mam wege-siostrę to klasyczne mięsne szaszłyki modyfikowuję o bio tofu z ziołami, aby kochana siostrzyczka nie obgryzała samych warzywnych patyków ;)
    A aby tofu smutne nie było zapewniam mu towarzystwo cebuli, kabaczka, pomidora koktajlowego, pieczarki oraz papryki.
    Pyszności! Polecam! Idealne danie na grillową patelnię :)

  • Grillowanie ryb na normalnym grillu bywa czasami trudne, szczególnie jeśli mamy do czynienia z delikatnym łososiem, dlatego też ryby grilluje najczęściej na patelni grillowej. A to jeden z naszych ulubionych przepisów, aromatyczny łosoś, podany na orzeźwiającej salsie z kiwi, feria smaków i kolorów na talerzu – polecam :)
    Grillowany łosoś z salsą z kiwi
    Łosoś:
    500 gram filetu z łososia
    ½ szklanki białego wytrawnego wina
    ½ szklanki soku pomarańczowego
    1 łyżka miodu
    1 łyżeczka startego na tarce imbiru
    1 ząbek czosnku
    1 papryczka chilli
    Sól, pieprz
    Salsa z kiwi
    2 kiwi
    1 pomidor
    1 mała czerwona cebula
    1 żółta papryczka chilli
    Odrobina soku z limonki
    1 łyżka oliwy z oliwek

    Łososia myjemy, osuszamy i kroimy na porcje. Łososia oprószamy lekko solą i pieprzem. W miseczce mieszamy składniki marynaty tj. wino, sok pomarańczowy, miód, imbir, posiekany drobno czosnek i papryczkę chilli – mieszamy aż do momentu kiedy miód się rozpuści. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy łososia i marynujemy go minimum 30 minut.
    Salsa z kiwi : pomidora sparzamy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę, przekładamy do salaterki. Kiwi obieramy i kroimy w drobną kostkę dokładamy do pomidora. Cebulę i papryczkę chilli siekamy w drobną kostkę i przekładamy do salaterki. Salsę doprawiamy sokiem z limonki i polewamy odrobiną oliw, aby smaki mogły się połączyć.
    Zamarynowanego łososia grillujemy od 3-6 minut z każdej strony w zależności od stopnia wysmażenia. Serwujemy z salsą, smacznego ; )

  • Kocham potrawy z grilla! Na mojej liście ukochanych na tym świecie rzeczy są tuć za moimi dziećmi i książkami Kate Morton (taka australijska pisarka – polecam!). Najwspanialsze jest to, że odkąd są patelnie grillowe – można w ten sposób przyrządzać potrawy cały rok, nie tylko wiosną czy latem.

    Moje grillowe hiciory (są szybkie i proste, gdyż jako pracująca matka dwójki ludzików czasu brakuje mi najbardziej;):

    SZASZŁYKI ARRABIATE
    – pierś kurczaka
    – 1 mała cukinia
    – 1 bakłażan
    – 1 cebula
    – 1 papryka czerwona
    – 1 papryka żółta
    – chili
    – pieprz, sól
    – oliwa z oliwek

    Wszystkie składniki kroimy na dość spore kawałki, przyprawiamy solą, pieprzem i ostrym chili. Nadziewamy na patyk do szaszłyków. Spryskujemy oliwą z oliwek (polecam atomizer do oliwy) i grillujemy na patelni grillowej lub grillu. Co jakiś czas obracamy – tak, by wszystkie elementy się dobrze zgrillowały.

    Kolejny mój hicior:
    SAŁATKA Z GRILLOWANEJ CZERWONEJ CEBULI I SUSZONYCH POMIDORÓW
    – 3-4 czerwone cebule
    – pół słoika pomidorów suszonych
    – olej balsamiczny
    – sól, pieprz

    Cebulę kroję na duże plastry, solę, pieprzę i grilluję na patelni przez ok 2 minuty z każdej strony. Następnie wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5 minut. Cebula ma być chrupka, ale nie surowa.
    W tym czasie kroję suszone pomidory oraz mieszam oliwę od suszonych pomidorów z octem balsamicznym, solą, pieprzem. Ceulę i pomidory polewam przyrządzonym sosem.
    MNIAM!

    I jeszcze jeden pewniak – świetna przystawka na imprezy, spotkania lub po prostu jako przekąska. Kocham smak grillowanej cukinii!

    ROLADKI Z CUKINI
    1-2 cukinie
    2 plasterki sera fety (ja wybieram 30%)
    2 łyżki serka śmietankowego
    garść posiekanych orzechów włoskich
    łyżeczka oliwy z oliwek
    zioła prowansalskie

    Cukinie przekroić wzdłuż na cienkie plastry i przesmażyć z obu stron na patelni grillowej. Wymieszać sery z orzechami i przyprawami. Gdy cukinia troszkę ostygnie, posmarować ją masą serową i zwijać roladki.
    Pycha:)

  • Ostatnio często eksperymentuje w kuchni i chodź nie lubię podrobów, postanowiłam poświęcić im chwile uwagi. Na ruszt trafiło niedocenione i zapomniane serce wołowe, które na stałe zagości w moim domu, a goście do tej pory zastanawiają się co zajadli z takim apetytem, polecam :)
    Grillowane serce wołowe z marchewką w boczku
    ½ serca wołowego tj. około 0,5 kg
    3 ząbki czosnku
    ½ papryczki chilli
    1/2 łyżeczki startego imbiru
    1 gałązka rozmarynu
    ½ szklanki soku z pomarańczy
    ½ szklaki wytrawnego białego wina
    1 łyżeczka miodu
    Oliwa z oliwek
    Sól, pieprz
    Grillowana marchewka
    4-6 młodych marchewek
    6 plasterków wędzonego boczku
    Serce wołowe oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Do miski wlewamy sok pomarańczowy, wino, dodajemy posiekany czosnek, papryczkę chilli, starty na tarce imbir, gałązkę rozmarynu i łyżeczkę miodu, łączymy wszystkie składniki. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy serce i marynujemy je najlepiej prze noc.
    Serce osuszamy, lekko skrapiamy je oliwą, solimy delikatnie i pieprzymy, kroimy je w plastry i grillujemy je na patelni grillowej około 5-10 minut z każdej ze stron w zależności od stopnia wysmażenia.
    Młode marchewki myjemy, lekko oprószamy solą i pieprzem, owijamy je w plasterki wędzonego boczku i grillujemy aż do uzyskania złotego koloru.

  • Prosto,szybko i smacznie. Idealne do mięsiwa, jako przekąska czy nawet zakąska :)

    Grillowane pomidory z fetą i oregano

    Składniki :

    4-5 średnich pomidorów
    100 g sera feta lub innego słonego
    1/2 łyżeczki suszonego oregano
    sól, pieprz
    Pomidory kroimy w grube plastry. Posypujemy odrobinką soli i pieprzu. Układamy na grillu i grillujemy z obu stron do momentu aż zmiękną. Przekładamy na talerz, dodajemy pokruszoną fetę i posypujemy oregano.

    Smacznego :)

  • Szaszłyki z łososia

    Idealny, rozpływający się w ustach z cudowną nutą cytryny.

    Składniki na 2 szaszłyki :

    2 kawałki łososia około 300 g lub więcej bez skóry
    2 duże cytryny

    Marynata :

    2 łyżki sosu sojowego
    1 łyżka soku z cytryny
    3 łyżki syropu z ananasa ( syrop po ananasie z puszki, może być również świeży sok )
    1 łyżka świeżo posiekanego koperku
    1 łyżeczka oliwy sezamowej lub dobrej oliwy
    1/2 łyżeczki soli ( jeśli marynata okaże się za mało słona jak w moim przypadku ze względu na to,że użyłam sosu sojowego o obniżonej zawartości soli – tylko taki miałam )

    Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Próbujemy czy nie trzeba dosolić.

    Łososia kroimy w kostkę, nie za duża ale też nie za mała. Wkładamy do marynaty, obtaczamy, odstawiamy.

    W tym czasie kroimy cytrynę w dość cienkie plasterki.

    Na 2 patyczki od szaszłyka nabijamy kolejno cytrynę, kawałek łososia, znowu cytrynę i łosoś i tak tworzymy nasze szaszłyki.

    Szaszłyki grillujemy z obu stron na złoty kolor.

    Smacznego :)

    Pozdrawiam serdecznie

  • ROLADKI Z BAŁAŻANA NADZIEWANE KASZĄ JAGLANĄ W SOSIE POMIDOROWYM
    składniki:
    – 1 bakłażan
    – 200 ml przecieru pomidorowego
    – cebula
    – 80 g kaszy jaglanej
    – 50 g orzechów, np. laskowych
    – garść rodzynek
    – sól, pieprz
    – olej
    Kaszę jaglaną ugotować w osolonym wrzątku. Dodać posiekane orzechy. Bakłażana pokroić wzdłuż na plastry o grubości 0,5 cm. Na lekko natłuszczonej patelni grillowej, ugrillować plastry bakłażana z obu stron. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na łyżce oleju, dodać przecier pomidorowy. Do sosu pomidorowego dodać rodzynki, przyprawić solą i pieprzem, dusić ok. 15 minut. Na plastrach bakłażana rozłożyć równomiernie kaszę jaglaną z orzechami, zwinąć roladki. Podawać z sosem pomidorowym.

  • Jestem strasznym mięsożercą, dlatego przedstawiam propozycję na grillowaną karkówkę:-)
    Grillowana karkówka w curry i papryce
    Karkówka palce lizać! Rewelacyjna marynata z ostrą nutą curry i ostrej i słodkiej papryki. Idealnym dopełnieniem jest sałatka z orzechowym posmakiem i sos czosnkowy.
    1 kg karkówki
    Przyprawa do karkówki
    Marynata:
    0,5 szklanki oliwy z oliwek
    1 łyżka sosu sojowego
    1 łyżeczka curry
    1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka natki pietruszki
    Sałatka:
    Garść mixu sałat z orzechową nutą
    1 czerwona cebula
    10 pomidorków koktajlowych
    1 ogórek
    Sos:
    0,5 szklanki jogurtu naturalnego
    3 łyżki majonezu
    2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
    2 łyżeczki świeżego koperku

    Karkówkę kroimy w 1 cm plastry. Obtaczamy w przyprawie do karkówki i układamy w pojemniku. Składniki na marynatę dokładnie mieszamy ze sobą, zalewamy mięso. Pojemnik szczelnie zamykamy i odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia mięso grillujemy do miękkości. Staramy się aby na mięsie pozostało jak najwięcej marynaty.
    Na talerzu układamy mix sałat, pokrojoną w plastry czerwoną cebulę i ogórka oraz połówki pomidorków koktajlowych. Mięso z sałatką podajemy z sosem czosnkowym.

    Link do bloga: http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2015/05/grillowana-karkowka-w-curry-i-papryce.html

    pozdrawiam Wioleta

  • Grillowana karkówka z musem paprykowym
    Natarta ziołami, pyszna i soczysta karkóweczka. Idealnie komponuje się z musem paprykowym z pieczonej czerwonej papryki i cebuli. Na pewno nie raz wrócę do tego dania!
    500 g karkówki
    Przyprawa do karkówki
    0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
    0,5 łyżeczki oregano
    Oliwa z oliwek

    Mus:
    0,5 czerwonej papryki
    1 czerwona cebula
    Olej
    Sól
    Pieprz

    Karkówkę myjemy i kroimy w plastry. Każdy plaster przyprawiamy przyprawą do karkówki, oregano i ziołami prowansalskimi. Skrapiamy oliwą z oliwek i odstawiamy na jakiś czas do lodówki (tak żeby mięso przeszło aromatem ziół). Karkówkę grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej.
    Paprykę oraz czerwoną cebulę kroimy w kosteczkę. Do rondelka wlewamy olej i dusimy warzywa pod przykryciem do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na końcu blendujemy na mus.
    Karkówkę podałam z ryżem.

    Link do bloga: http://violetowekucharzenie.blogspot.com/2015/02/grillowana-karkowka-z-musem-paprykowym.html

    pozdrawiam Wioleta

  • Drobiowo-warzywne burgery z natką pietruszki i suszonymi pomidorami
    300 g filetu z kurczaka
    ugotowane warzywa (np. z rosołu): mała marchewka, mała pietruszka, plaster selera
    mały ząbek czosnku
    1/2 małej czerwonej cebuli
    8 suszonych pomidorów (używam takich „suchych” tzn. nie z zalewy; trzeba je zalać wrzątkiem i zostawić by zmiękły), drobno pokrojonych
    1/2  pęczka natki pietruszki, posiekanej
    1 łyżka oliwy
    1 nieduże jajko
    przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy, 1/2 łyżeczki curry, łyżeczka słodkiej papryki, szczypta ostrej papryki, łyżeczka suszonego oregano

    Filet z kurczaka i ugotowane warzywa mielimy. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, lekko podduszoną na patelni, czosnek, oliwę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy. Na końcu dodajemy suszone pomidory i natkę i jeszcze raz mieszkamy. Z masy formujemy burgery (najlepiej naoliwionymi dłońmi, aby masa się nie przyklejała) i smażymy je na nagrzanej patelni grillowej.

    Burgery mogą zostać podane z grillowanymi młodymi warzywami i chrupiącymi ziołowymi ziemniakami. Świetnie smakują także tradycyjnie złożone między domowe, razowe bułeczki i podane z sałatą, pomidorem i domowym, gęstym sosem pomidorowo-paprykowym. Idealnie nadają się także do lunchboxa, do zabrania do pracy, szkoły czy na wycieczkę.
    Pyszne są! :-)

    Ania

  • Kolejny pomysł na burgery, tym razem w wersji wiosennej – ze szparagami i jajkiem sadzonym
    Burgery ok. 6 szt.
    350 g filetu z indyka
    mały ząbek czosnku
    1/2 małej czerwonej cebuli
    1 łyżka oliwy
    1 nieduże jajko
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    kilka kosteczek sera feta
    przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz kolorowy, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 suszonego oregano

    Mięso mielimy. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, lekko podduszoną na patelni, czosnek, oliwę i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy roztrzepane jajko, mieszamy. Na końcu dodajemy fetę i natkę i jeszcze raz delikatnie mieszamy. Z masy formujemy burgery (najlepiej naoliwionymi dłońmi, aby masa się nie przyklejała) i smażymy je na nagrzanej patelni grillowej.

    Sos ziołowo-jogurtowy
    mały gęsty jogurt (np. grecki)
    łyżeczka majonezu
    pół pęczka szczypiorku, drobno posiekanego
    łyżka koperku, posiekanego
    sól, pieprz
    czosnek (opcjonalnie, wg uznania)
    Składniki sosu wymieszać.

    Dodatkowo:
    pół pęczka zielonych szparagów
    6 jajek
    6 domowych bułeczek (ja używam bułeczek z dodatkiem siemienia lnianego, mają subtelny orzechowy smak)

    Szparagi oczyszczamy, skrapiamy oliwą i grillujemy na pateni. W miedzyczasie przygotowujemy jajka sadzone (żółtko ma pozostać płynne). Bułeczki przekrawamy na pół i lekko podpiekamy na patelni grillowej.
    Bułkę lekko smarujemy sosem, kładziemy burgera, grillowane szparagi i jajko sadzone. Smacznego!
    Ania

  • Dobry Wieczór,
    na tej wspaniałej patelni “ugrillowałabym” połowę homara, którego podałabym z grillowanym wango i awokado z sosem vinaigrette z wanilią.
    Potrzebujemy:
    Homar:
    – 2 ogony homara i 4 szczypce homara (mięso wyjęte, oczyszczone)
    – 2 ząbki czosnku
    – 2 gałązki tymianku
    – 50 ml oleju roślinnego
    – sól morska
    – świeżo mielony czarny pieprz

    Mięso homara przeciąć wzdłuż na pół, posolić, natrzeć olejem roślinnym, czosnkiem i aromatycznym tymiankiem. Patelnię grillową Ballarini Lucca posmarować olejem roślinnym, grillować na niej homara pod pokrywką przez około 8 minut. Na krótko przed podaniem doprawić homara świeżo mielonym czarnym pieprzem i pociąć na kawałki.

    Dodatki:
    – 1 mango
    – 1 cytryna
    – 2 limonki
    – 1 łyżka cukru trzcinowego
    – 2 młode pory
    – 2 dojrzałe awokado

    Vinaigrette z wanilią:
    – 50 ml białego octu balsamico
    – 50 ml drobiowego bulionu
    – 50 ml oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
    – 1 łyżeczka miodu akacjowego
    – 1 laska wanilii – ziarenka
    – odrobina soli
    – odrobina mielonego chilii

    Obrane mango przeciąc na pół. Sok i startą skórkę z limonek wymieszać z cukrem trzcinowym i mieszankę nanieść pędzelkiem na półówki mango. Patelnię grillową Ballarini Lucca posmarować olejem roślinnym, ułożyć na niej połówki mango przeciętą stroną do dołu i owoce grillować pod pokrywką około 5 minut. Awokado przeciąć na pół, usunąć pestki, posmarować sokiem z cytryny i grillować na patelni grillowej przez około 5 minut. Następnie wyjąć ze skórki i pokroić na kawałki. Grillowane mango pokroić na romby. Młode pory przeciąc wzdłuż na pół i pokroić w krążki. Mango wymieszać z porami, awokada i sosem vinaigrette. Aby przygotować sos – wszystkie jego składniki wymieszać.

    Bardzo polecam i życzę smacznego
    Laura
    a763@gazeta.pl

  • Sałatka z kurczakiem i grillowanym mango

    • mieszanka sałat: roszponki, rukoli, salaty lodowej lub dwie garści szpinaku baby
    • 1 łodyga (lub 2 mniejsze) selera naciowego
    • około1/2 dużego mango
    • 3 łyżki pestek dyni, podprażonych na patelni
    • pierś kurczaka
    • 1 łyżeczka oliwy extra vergine
    Na rozgrzanej patelni grillujemy mango pokrojone w kosteczkę. W międzyczasie przygotowujemy pierś z kurczaka – kroimy w kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwa, grillujemy na rozgzanej patelni.
    Wymieszać sałatę, seler naciowy pokrojony w drobne plasterki kurczaka, mango i pestki dyni, skropić winegretem

    • vinegret: 2 łyżki oliwy extra vergine + 2 łyżki soku z cytryny lub limonki + 1 łyżka syropu klonowego + sól, pieprz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *