Pasta z białej fasoli

Pasta z białej fasoli…Zwykła fasola w niezwykłej kombinacji. Lubię wymyślać pasty na kanapki. Pasta z białej fasoli jest bardzo pożywna i zdrowa, łatwa do zrobienia, idealna na gorące grzanki czy do surowych warzyw.

Warzywnie i zdrowo! Dla smakoszy warzywnych pasztetów do smarowania polecam pasztet sojowy lub pasztet z cukinii

pasta z białej fasoliPasta z białej fasoli

Składniki:

100 g białej fasoli, waga sucha

3 łyżki prażonych ziemnych orzeszków

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka miodu

½ łyżeczki płatków chili

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżeczki ryżowego octu, może być winny

2 łyżki oliwy

6 łyżek posiekanej pietruszki

2 łyżki szczypiorku

sól do smaku

pasta z fasoliFasolę namocz w zimnej w wodzie na noc. Następnego dina ugotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odcedź. Zimną fasolę zmiksuj z resztą składników oprócz szczypiorku. Jeśli pasta wciąż jest bardzo gęsta dodaj więcej oliwy. Przed podaniem posyp pastę drobno posiekanym szczypiorkiem, chili i polej oliwą.

pasta z fasoli na kanapki

 

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *