Pasta z fasoli na kanapki

Pasta z fasoli to kolejna warzywna pasta na kanapki. Nie zawsze mam ochotę na salami lub szynkę. Staram się więc przyrządzić coś na kanapki w wersji bezmięsnej. Warzywne pasty czy hummus, cieszą się u nas dużą popularnością. Nawet dzieci doceniają ich smakowe walory. Ponieważ u nas w domu pasta z fasoli to smakołyk, do jej przygotowania zawsze używam suchej fasoli i to w dużej ilości. Moczę ją przez noc, a potem gotuję w osolonej wodzie. Część zużywam do zaplanowanej pasty z fasoli, a resztę zamrażam. Kiedy mi się zamarzy pasta na kanapki, mrożona fasola jak znalazł, wystarczy ją tylko ugotować. Fasola jest miękka w 30 minut. Pasta z fasoli to pyszne smarowidło do chleba i surowych warzyw. Z powodzeniem można ją wykorzystać jako dip.

pasta z fasoli

Pasta z fasoli

Składniki:

ok.½ l

150 g ugotowanej białej fasoli

1 duże awokado

1 cebula, poszatkowana

3 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 ząbek czosnku

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka soku z cytryny

sól i czarny pieprz do smaku

pasta z fasoli kanapkowa Pokrój cebulę i czosnek w kostkę i zeszklij na oleju. Umieść resztę składników w wysokim naczyniu, dodaj zeszkloną cebulę z czosnkiem i zmiksuj. Dopraw pastę solą i pieprzem i ewentualnie większą ilością soku z cytryny.

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *