Paszteciki nadziewane dynią, jarmużem i pistacjami

Paszteciki nadziewane dynią i jarmużem to smaczne paszteciki z drożdżowego ciasta. Idealne na karnawałowe przyjęcie. U mnie znikają z talerza w mgnieniu oka. Przyrządzam je na wiele sposobów. Po świątecznym obżarstwie proponuję przepis na paszteciki z dynią i jarmużem. Są to moje świąteczne resztki, które wykorzystałam do tego przepisu.

paszteciki_dyniowe

Dynię piżmową piekłam do sałatki z dynią. Jak zwykle wybrałam dynię pokaźnych rozmiarów…Miałam już w planie paszteciki, ale jeszcze nie wiedziałam o jakim smaku. Pasztecików z dynią jeszcze nie robiłam…A że dynia pasuje do jarmużu, więc i te resztki skrzętnie wykorzystałam. W ostatniej chwili zdecydowałam się dodać pistacje do farszu. Okazało się to strzałem w dziesiątkę.

paszteciki

Paszteciki

Składniki:

na 30 pasztecików

20 g świeżych drożdży

350 g pszennej mąki

100 g mąki orkiszowej

1 łyżeczka cukru

300 ml ciepłego mleka

2 żółtka

1 łyżeczka soli

50 g miękkiego masła

jajko do posmarowania

czarnuszka do posypania

Nadzienie

150 g pieczonej dyni piżmowej

100 g świeżego jarmużu, tylko liście

1 biała cebula

2 łyżki masła

szczypta gałki muszkatałowej

2 ząbki czosnku

2 czubate łyżki grubo zmielonych pistacji

sól do smaku

¼ łyżeczki czarnego  pieprzu

2 łyżki utartego parmezanu

paszteciki_przepisRozpuść drożdże i cukier w letnim mleku. Dodaj obie mąki, żółtka, sól i zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj miękkie masło i zagniataj aż ciasto będzie jednolite i puszyste. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. W między czasie pokrój cebulę i czosnek w drobną kostkę. Zeszklij na maśle. Pokrój drobno jarmuż i pistacje. Zrobiłam to przy pomocy malaksera. Szybko i wygodnie. Dodaj jarmuż i pistacje do cebuli i smaż przez 5 minut. Pokrój upieczoną dynię i wymieszaj z farszem. Zdejmij patelnię z kuchni. Dopraw farsz solą, pieprzem i parmezanem. Wymieszaj i lekko przestudź.

Wyrośnięte ciasto złóż kilka razy po czym rozwałkuj na placek o wielkości 40 cm x 45 cm. Przetnij na pół wzdłuż dłuższego boku. rozprowadź nadzienie i zwiń każdy placek w rulon. Potnij każdy rulon na 15 pasztecików i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Posmaruj jajkiem, posyp czarnuszką i wstaw do piekarnika nastawionego na 200ºC na termoobieg (bez termoobiegu 215ºC). Piecz paszteciki przez 8-10 minut na złoty kolor. Podawaj na ciepło lub letnie.

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *