Pasztet sojowy z włoską nutą

Niedawno upiekłam pasztet sojowy z dodatkiem kalamata oliwek i suszonych pomidorów. Fantastyczny warzywny pasztet do chleba, który faktycznie smakował jak pasztet mięsny, ku mojemu zdziwieniu. 

Przepis na pasztet pochodzi z blogu Olgi. Przekształciłam przepis na LCHF, bo ktoś mnie niedawno o taki przepis prosił. A jak już LCHF przepis to nie zawiera on glutenu. Polecam zatem  pasztet wszystkim osobom na diecie bezglutenowej. Zajadałam się tym pasztetem przez kilka dni, tak mi smakował!

pasztet sojowy z oliwkamiPrzepis na pasztet sojowy z włoską nutą

Składniki:

  • 400 g ziaren soi
  • 300 ml bulionu, u mnie warzywnyy
  • 4 cebule, średniej wielkości
  • 8 ząbków czosnku
  • 250 ml oliwek kalamata, u mnie w zalewie z oliwy
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oleju, u mnie 280 g
  • 1jajko
  • 50 ml mąki kokosowej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich, u mnie mrożone (bazylia, estragon, rozmaryn, tymianek, oregano)
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • szczypta pieprzu kajeńskiego
  • sól do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

  • Namocz soję na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień zmiel nasiona w blenderze z dodatkiem bulionu i oliwy z suszonych pomidorów.
  • Cebulę i czosnek pokrój bardzo drobno i zeszklij na oliwie. Pokrój suszone pomidory jeśli są bardzo duże i dodaj do cebuli wraz z ziołami. Podsmaż przez 3 minuty.
  • Przekrój oliwki na pół. Wymieszaj wszystkie składniki na pasztet, dopraw solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz wyłóż do formy wyłożonej pergaminem.
  • Piecz pasztet na 160ºC (termoobieg) przez 40 minut. Wyjmij pasztet i ostudz .

przepis na pasztet z soi

2 komentarze

  • Właśnie wszamałem pierwszy kawałek pasztetu zrobionego według powyższego przepisu i… niebo w gębie :) do tego szpinak z czosnkiem, mozzarellą i śmietanką i mamy prawdziwą ucztę ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *