Pasztet warzywny z cukinii

Uwielbiam warzywne pasztety, a pasztet z cukinii upiekłam już nie pierwszy raz. Tak nam zasmakował, że postanowiłam znowu go upiec, tym razem trochę w innej wersji, bo z ziemniakami i mozarella. Pasztet świetnie pasuje do duńskiego żytniego chleba.

przepis na pasztet z cukinii

pasztet z cukinii

Pasztet warzywny to świetna alternatywa do pasztetu z mięsa. Cukinia kosztuje grosze, więc danie należy również do tanich, a przede wszystkim jest lekkie i zdrowe.

pasztet warzywny z cukinii

Pragnę tym przepisem rozpocząć przepis miesiąca, którego temat to potrawy, przetwory i wypieki z cukinii. Jeśli więc masz ochotę na cukinię to przyrządź coś dobrego i podziel się tu. Więcej na temat przeczytaj tu, przepis miesiąca.

Przepis na pasztet z cukinii

Składniki:

na podłużną foremkę o długości 30 cm

  • 1 kg cukinii, żółtej i zielonej
  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 kulka mozzarella, około 130 g
  • 3 dl owsianych płatków błyskawicznych
  • 2 jajka
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 łyżek posiekanego kopru
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Zetrzyj obie cukinie na tarce o grubych oczkach. Posól i odstaw na pół godziny, po czym wyciśnij nadmiar wody i połącz z płatkami owsianymi.
  • Przepuść ziemniaki przez praskę. Posiekaj cebulę i czosnek i podsmaż na oliwie.  Zetrzyj na tarce mozzarellę.
  • Połącz wszystkie składniki włącznie z jajkami i przyprawami na jednolitą masę. Przełóż do foremki wyłożonej pergaminem i piecz w piekarniku na 160ºC na termoobieg przez 50 minut.

 

7 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *