Pasztet z cukinii i quinoa

Przeglądając polską blogosferę zauważyłam ostatnio mnóstwo przepisów na wegetariańskie pasztety. Postanowiłam sama upiec taki warzywny pasztet z cukinii i quinoa. Bardzo lubię takie lekkie przysmaki, a pasztet z cukinii wyszedł mi wspaniale. Pasztet nie zawiera jajek i glutenu. Taki pasztet świetnie pasuje do czosnkowego jogurtu. Można go jeść na ciepło lub letnio. Wspaniale danie, które na pewno nie raz zrobię latem. Pasztet z cukini i quinoa Przepis na pasztet z cukinii i quinoa

Składniki:

  • 2 zielone cukinie, około  700g
  • 450 g ugotowanej quinoa
  • 250 g ciecierzycy, z puszki
  • 2 łyżki maki z ciecierzycy
  • ½ dl oliwy z oliwek
  • 2 duże cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 50 g świeżego kopru, drobno posiekanego
  • sol i pieprz do smaku

Czosnkowy jogurt

  • 2 dl gęstego jogurtu, greckiego
  • 1 łyżka majonezu, czubata
  • 2 ząbki czosnku, przeciśniętego przez praskę

Wykonanie:

  • Zacznij od cukinii. Zetrzyj cukinie na tarce na grubych oczkach, posól i odstaw na pól godziny. Po tym czasie wyciśnij wodę z cukinii.
  • Ugotuj quinoa w lekko osolonej wodzie.
  • Cebule i czosnek pokrój drobno i podsmaż na oliwie z dodatkiem pieprzu, do tak zwanego zeszklenia cebuli.
  • Odcedź  ciecierzyce i zgnieć widelcem. W dużym naczyniu połącz wszystkie składniki, nie zapomnij o cieciorce i posiekanym koprze.
  • Podłużną foremkę wyłóż pergaminem i napełnij farszem.
  • Piecz pasztet z cukinii w piekarniku na 160º C (termoobieg) przez godzinę.  Przestudź pasztet za nim go będziesz kroić.
  • Wymieszaj składniki na dressing i podaj do pasztetu.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *