Pasztet z fasoli

Pasztet z fasoli to typowy. Pasty i jarskie pasztety są smaczne i zdrowe, a przy tym tanie. Pasztet z fasoli przyrządzam z każdej fasoli jacka wpadnie mi  w ręce. Ten pasztet zrobiłam z fasoli pinto. Fasolę moczę przez noc, a na drugi dzień gotuję i miksuję na ziarnistą masę.

Pasztet doprawiam ziołami i przyprawami, aby dobrze smakował podobnie jak pasztet z mięsa. Do pasztetu z fasoli dodałam świeży rozmaryn i nasiona jałowca. Dodałam również kilka suszonych grzybów. Pasztet nabrał fajnego, leśnego smaku. Przyprawy i zioła bez wątpnienia wzbogacają smak pasztetu. Pasztet z fasoli to typowy pasztet do smarowania. Kremowy i delikatny w smaku. Polecam!

pasztet z fasoliPasztet z fasoli

Składniki:

½ kg fasoli, u mnie fasola pinto

50 ml oleju

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 nasiona jałowca

1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu

1 jajko

4 suszone grzyby

sól do smaku

¼ łyżeczki czarnego pieprzu

¼ łyżeczki słodkiej czerwonej papryki

¼ łyżeczki chili

Fasolę namocz przez noc, a następnie ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Zalej suszone grzyby wrzątkiem. Odcedź po 20 minutach. Cebulę, czosnek i grzyby pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Dodaj rozgnieciony jałowiec, przyprawy i rozmaryn. Zmiksuj lub przepuść przez maszynkę fasolę i usmażone dodatki. Wymieszaj z jajkiem doprawiając solą i w razie potrzeby większą ilością przypraw. Przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 30 minut w nagrzanym na 180ºC piekarniku. Upieczony pasztet ostudź. Paszte z fasoli nie jest pasztetem do krojenia.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *