Pasztet z kurczaka świąteczny

Pasztet z kurczaka świąteczny…W tym roku nabrałam ochoty na pasztet z kurczaka. Dawno nie piekłam pasztetu, więc zapomniałam jak szybko go się przyrządza. Zapomniałam jak smakuje…U mnie w domu zawsze był pasztet na święta, więc w tym roku i ja podtrzymuję tradycję. Z drobiu lub mięsa to pyszna potrawa nie tylko na święta. Pasztet można również przyrządzić w wersji jarskiej. Dla smakoszy mięsa polecam delikatny pasztet z kurczaka.

pasztet_z_kurczaka

Pasztet z kurczaka

Składniki:

na podłużną formę12 cm x 30 cm

1 ,4 kg kurczaka

450 g wątróbki z kurczaka

1 bułka kajzerka

150 ml  śmietanki, 36% tłuszczu

3 jajka, duże

1 biała cebula, duża

2 łyżki masła

2 laurowe liście

4 ziarna angielskiego ziela

4 goździki

¼ łyżeczki utartej gałki muszkatałowej

sól i pieprz do smaku

pasztet_przepisZalej kurczaka 1,5 l wrzątkiem. Dodaj włoszczyznę i ugotuj mięso do miękkości. Wyjmij ugotowane mięso i włóż wątróbkę do rosołu. Gotuj przez 10 minut. Wyjmij wątróbkę i włóż bułkę. Obierz mięso z kości i umieść w malakserze wraz z przyprawami, wątróbką i nasiąkniętą bułką. Pokrój cebulę w kostkę, zeszklij na maśle i dodaj do mięsa. Wlej śmietanę. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę. Na koniec dodaj jajka, dopraw solą, pieprzem i zmiksuj jeszcze raz. Formę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia tak aby arkusz wystawał poza formę. Będzie łatwo wyjąć pasztet po upieczeniu. Wlej masę, wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego na 180ºC piekarnika. Piecz przez 90 minut. Pasztet powinien się lekko zrumienić na wierzchu. Wyjmij z piekarnika i dobrze ostudź. Na noc włóż do lodówki. Pokrój na drugi dzień.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *