Pavlova z borówkami i białą czekoladą

Znowu mi zostały białka, więc upiekłam Pavlova z borówkami i białą czekoladą. Kto nie lubi takiej bezy! Chrupiąca z wierzchu, a w środku lekko ciągnąca. Nie lada sztuka taką dużą bezę oderwać od pergaminu i bez pokruszenia przenieść na półmisek. Mi się to za bardzo nie udało, ale włosów z głowy nie będę rwać!

Pavlova można podać z dowolnymi owocami i bitą śmietaną. Dzisiaj w sklepie natrafiłam na piękne borówki amerykańskie i nie mogłam się im oprzeć. Do nich dołączyła biała czekolada. Pyszny deser na piątkowy wieczór, szybki…Tak ale bezę trzeba upiec wcześniej.

Pavlova z borówkami i czekoladą

Zrobienie samej bezy wymaga trochę pracy. Białka muszą być ubite na sztywno. Następnie trzeba dodać cukier i ubijać dopóki cukier się nie rozpuści…Cały proces ubijania trwał u mnie bez mała pół godziny, ale beza  Pavlova wyszła idealna.

Przepis na Pavlova z borówkami i białą czekoladą

Składniki:

Pavlova o śednicy 20 cm

  • 6 białek
  • 300 g cukru
  • 1łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1łyżeczka białego octu winnego

Nadzienie

  • 200 g borówek
  • 100 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki

Wykonanie:

  • Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem. Na środku narysuj kółko o średnicy 20 cm. Bezą trochę wyrośnie za koło, ale to nic nie szkodzi.
  • Ubij białka na sztywno. Kiedy białka już są ubite dodawaj stopniowo cukier. U bijaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj mąkę ziemniaczaną, ubijając cały czas , a na koniec ocet. Ubita piana powinna być lśniąca i gładka.
  • Przenieś bezę na papier i uformuj kulę, lekko wgłębioną u góry. Piecz bezę w nagrzanym piekarniku na 120ºC przez 30 minut, a następnie susz na 100ºC przez 3 godziny. Wyłącz piekarnik i pozostaw bezę na noc.
  • Oderwij delikatnie papier i przełóż bezę na półmisek. Ubij śmietanę i wyłóż na środek bezy. Przykryj śmietanę borówkami.
  • Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Rozsmaruj cienko na gładkiej powierzchni i poczekaj aż czekolada stężeje. Nożem zdrapuj czekoladę formując duże wiórki, lekko zwijające się. Tak przygotowaną czekoladą udekoruj Pavlova.

 

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *