Pavlova z czekoladą i marakują

Kochani dzisiaj Sylwester! W sylwestrowym menu nie może zabraknąć deseru. Polecam Pavlova z czekoladą i marakują. Jest to mój ulubiony deser, którego przyrządzanie zawsze sprawia mi dużą przyjemność. Pavlova z czekoladą to puszysta beza, lekko wilgotna w środku. Chrupiąca i słodka. Krem z bitej śmietany i greckiego jogurtu i marakuja świetnie balansują słodką bezę. To wspaniały deser nie tylko na Sylwestra. Można go przyrządzić szybko i bez problemu o każdej porze roku. Jeszcze szybciej znika z talerza.

pavlova_przepisKochani, bawcie się dobrze. Bądź co bądź to Sylwester! Do usłyszenia w Nowym Roku 2017!

Pavlova z czekoladą

Składniki:

na tort 8-10 porcji

5 białek

320 g cukru

1½ łyżki soku z cytryny

100 g białej czekolady

60 g pistacji

300 ml śmietanki, 36%

150 ml greckiego jogurtu, 10%

szczypta waniliowej pasty

4 owoce marakui

pavlova_z_czekoladaNastaw piekarnik na 130ºC na termoobieg (bez termoobiegu 145ºC). W misce wymieszaj białko z cukrem i sokiem z cytryny. Ubijaj pianę w kąpieli wodnej aż do rozpuszczenia cukru. Piana powinna uzyskać temperaturę około 65ºC. Kiedy cukier już się rozpuści, a piana jest gładka i lśniąca zdejmij miskę z garnka i ubijaj pianę dalej aż ostygnie. Pokrój grubo czekoladę i pistacje. Wymieszaj delikatnie ze schłodzoną pianą. Wyłóż pianę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw bezę do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 70-90 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź.

Ubij śmietanę lekko na półpłynnie. Dodaj jogurt. Śmietana zacznie natychmiast sztywnieć. Wyłóż krem na wierzch bezy. Przekrój marakuje na pół i wydrąż miąższ. Udekoruj Pavlova owocami. Przyrządź Pavlova tego samego dnia. Pavlova najlepiej smakuje również zaraz po obłożeniu kremem i owocami. Jest lekka i puszysta.

 

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *