Pavlova z kremen z marakui

Delikatna, chrupiąca  pavlova wypełniona kremem z  marakui, truskawkami i borówkami. Idealny i oryginalny deser nie tylko na święta! Pavlova piekę zawsze jak mi zostają białka, co zdarza się bardzo często! Moja rodzina uwielbia deser z bezą zwłaszcza z jagodowymi owocami. Zazwyczaj wystarczy bita śmietana do przełożenia bezy ale nie zaszkodzi przyrządzić lekko kwaśny krem z marakui. Pavlova to beza nad bezami! Smaczna, delikatna, chrupka na zewnątrz, lekko ciągnąca w środku…to idealna pavlova! U nas taka porcja pavlovej to jedno podejście.

pavlova przepis

Pavlova

Składniki:

4-6 porcji

Beza

3 białka

150 g cukru

1 łyżeczka octu

1 łyżeczka ziemniaczanej mąki

szczypta soli

Krem z marakui

3 owoce marakui

sok z połowy cytryny

3 lyżki cukru

1 jajko

1 łyżka skrobi kukurydzianej

25 g masła

Do dekoracji

½ kg truskawek

150 g czarnej borówki

250 ml śmietanki kremówki

killa listków mięty

1 łyżka cukru pudru

pavlova z curd z marakui

Nastaw piekarnik na 120ºC bez termoobiegu. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na nim dwa koła o średnicy 18 cm. Do misy miksera wlej białka i ubij na pianę. Kiedy piana zacznie nieznacznie sztywnieć stopniowo dodawaj po jednej łyżce cukru, miksując po każdej dodanej porcji cukru. Ilość cukru jest ważna aby beza się udała. Piana powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Na koniec dodaj ocet i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj do połączenia składników.

Pianę wyłóż dużymi łyżkami w obrębie narysowanego koła na papierze. Wstaw do piekarnika i piecz przez  90 minut. Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim bezę na noc aby dobrze się wysuszyła. Beza powinna być chrupiąca z wierzchu ale lekko wilgotna w środku. Bezę można upiec 1-2 dni wcześniej. Niska temperatura pieczenia zapewnia, że beza będzie sucha i biała.

pavlova_marakuja

Krem z marakui inaczej curd z marakui jest bardzo łatwy do przyrządzenia. Przekrój owoce marakui na pół i łyżeczka wybierz miąższ. Do małego rondelka wyciśnij sok z cytryny, wsyp cukier i dodaj miąższ. Gotuj sos przez 3 minuty na małym ogniu, następnie przetrzyj przez sito i włóż z powrotem do rondelka. Sos powinien być zimny. Wbij jajko, dodaj skrobię, wymieszaj i doprowadź sos do wrzenia cały czas mieszając. Nie gotuj! Kiedy sos zacznie gęstnieć zdejmij z ognia i dodaj miękkie masło. Mieszaj aż masło się rozpuści, a krem będzie błyszczący. Odstaw do ostudzenia.

Przystąp do montowania pavlova. Połóż pierwszą bezę na paterze. Ubij śmietanę i połowę rozprowadź po bezie. Pokrój truskawki i powciskaj w śmietankę. Polej obficie sosem i przykryj drugą bezą. Na wierzchu rozprowadź pozostałą śmietankę, ułóż resztę truskawek, borówki, listki mięty i polej resztą sosu. Oprósz cukrem pudrem przed podaniem. Przechowuj bezę w lodówce.

 

 

7 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *