Pęczotto z dynią i jarmużem

Lubicie risotto? Ja uwielbiam, choć ostatnio zdecydowanie jem mniej białego ryżu na poczet kasz i soczewicy. Proponuję więc pęczotto z dynią i jarmużem. Pęczak przeżywa swoisty renesans w mojej kuchni. Jeszcze kilka lat temu miałam do niego wstręt. Szary, jak jajka larw…Tak, takie miałam skojarzenia na temat pęczaku, które na szczęście przeistoczyły się w miłość do kaszy. Jak widać miłość od pierwszego wejrzenia nie zawsze się sprawdza, a dojrzewa z czasem.  Teraz przyrządzam go tak często jak tylko się da. Pęczotto z dynią i jarmużem to moje ostatnie odkrycie. Sposób przygotowania pęczotto jest podobny do tego co w risotto. Białe wino jak najbardziej wskazane, choć ja użyła sherry. Purre z dyni niemalże zawsze mam w zamrażalce. Musiałam się jednak pocieszyć dynią piżomową. Z chęcią wypróbuję pęczotto z dynią hokkaido. Pęczotto podobnie jak risotto jest kremowe i delikatne w smaku. Idealne do pieczonego mięsa czy ryby.

Co to jest pęczak? Pęczak to nic innego jak kasza jęczmienna. Świetnie pasuje do mięsnych gulaszy. Można z niej przyrządzić burgery i przeróżne sałatki. Znajdziecie tu ciekawe i innowacyjne przepisy na pęczak. Jeśli go jeszcze nie polubiliście to wkrótce będzie waszą ulubioną kaszą. Wiem co mówię! Moje pęczakowe doznania były bardzo burzliwe. W końcu po wielu latach wyznaliśmy sobie wzajemną miłość.

Pęczotto z dynią

Składniki:

na 4 porcje

100 g dyniowego puree, tutaj przepis

4 łyżki masła

1 cebula

1 ząbek czosnku

120 g pęczaku (kasza jęczmienna)

125 ml wytrawnego sherry

500 ml bulionu z mięsa lub warzyw

50 g jarmużu, waga tylko miękkie liście

50 g utartego parmezanu

sól i czarny pieprz do smaku

Cebulę i czosnek pokrój w drobną kostkę. Rozpuść masło na patelni. Wsyp cebulę, czosnek i suchy pęczak. Smaż aż cebula i czosnek zeszklą się, a pęczak zacznie się błyszczeć i robić przezroczysty. Po około 3 minutach wlej sherry. Najlepiej pasuje sherry wytrawne lub półwytrawne. Gotuj pęczotto na małym ogniu. Kiedy połowa wina odparuje wlej część bulionu. Gotuj pęczotto powoli, mieszając od czasu do czasu i podlewając bulionem.

Danie powinno być kremowej konsystencji, a pęczak miękki ale w całości. Pod koniec gotowania dodaj puree z dyni, parmezan i grubo pokrojony jarmuż. Dopraw solą i pieprzem. Podaj gorące do mięsa lub ryby lub jako danie jarskie.

 

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *