Penne z kurczakiem i cukinią

Zapraszam na szybki obiad, penne z kurczakiem i cukinią w sosie śmietankowym. Jest to bardzo proste danie zresztą jak każdy przepis  na makaron. U mnie sos do makaronu powstają na ogół z tego co akurat mam pod ręką.  Kawałek fileta z kurczaka, zielona cukinia i suszone pomidory to kolejny letni standard. Pyszny, smaczne i pożywne penne z kurczakiem i cukinią zadowoli każdego!

penne z kurczakiem i cukinią

Penne z kurczakiem

Składniki:

na 4 porcje

250 g makaronu penne, waga sucha

250 g fileta z kurczaka, u mnie pierś

1 zielona cukinia średniej wielkości

1 cebula

6 dużych liści bazylii

4 duże suszone pomidory w zalewie z oliwy

½ łyżeczki pieprzu

szczypta kajeńskiego pieprzu

1 łyżka pokrojonego świeżego oregano

250 ml  śmietanki

2 łyżki utartego parmezanu

1 łyżka masła klarowanego do smażenia

penne_sos

Penne ugotuj makaron al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedź, zachowaj szklankę wody od gotowania. Pokrój cebulę w kostkę i cukinię w plasterki i usmaż na maśle. Wyjmij na naczynie i do tej samej patelni włóż kurczaka drobno pokrojonego. Posyp przyprawami i smaż na złoty kolor przez 5 minut. Dodaj usmażoną cukinię z cebulą, pokrojone suszone pomidory i porwane liście bazylii. Smaż przez 2 minuty, po czym wlej śmietankę, dodaj oregano, parmezan i gotuj przez 5 minut. Na koniec dodaj makaron, wymieszaj  i zagotuj jeszcze raz. Podaj makaron na gorąco ze świeżymi pomidorami, posypane świeżym oregano.

penne

 

SparaSparaSparaSpara

7 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *