Perski chleb barbari

perski chleb barbari

Perski chleb barbari widzieliście już na zdjęciach jako dodatek do różnych dań, ale jakimś cudem jeszcze nie podałam przepisu na ten bardzo smaczny chleb. Pomyślałam, że najwyższa pora to zrobić, zwłaszcza , że zatęskniliśmy już za pszennym chlebem.

Chleb barbari charakteryzuje się tym, ze piecze go się w postaci owalnych placków, podłużnie naciętych i obficie posypanych sezamem. U mnie biały i czarny sezam żyją w wielkiej miłości, więc opiekłam barbari z oba rodzajami.

W Iranie jak i zresztą u nas w domu jemy barbari jako dodatek do obiadu. Taki domowy chleb nasiąknięty pysznym perskim gulaszem smakuje odlotowo. Jest to również świetny chleb do bufetu. Każdy może lekko oderwać sobie kawałek według życzenia.

pszenny chlebek perski

Perski chleb barbari

Składniki:

na 5 chlebków

  • 12 dl (900 g) mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 dl mleka
  • 1 dl wody
  • 50 g masła
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki nasion sezamu
  • 1 rozmącone jajko

Wykonanie:

  • Roztop masło i dodaj mleko wraz z wodą. pokrusz drożdże i zalej płynami.
  • Dodaj cukier, sól i stopniowo mąkę. Zagnieć lekkie ciasto ręcznie lub przy pomocy asystenta kuchennego. Pozostaw na 30 minut w cieple i pod przykryciem do wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto chlebowe podziel na 5 kawałków (moje ważyły 300 gramów) i rozciągnij lekko palcami na kształt owalu o grubości 1 cm.
  • Zrób nacięcia wzdłuż całego chleba. Posmaruj  chleb jajkiem i posyp sezamem.
  • Piecz chleb barbari na 250ºC (termoobieg) przez około 10 minut.

perski chlebek barbari

9 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *