Perski gulasz z bakłażanem i winogronami

Oto kolejny pyszny mięsny gulasz pochodzący z perskiej kuchni, gulasz z bakłażanem i winogronami. Kuchnia perska zawiera mnóstwo potraw z bakłażanem, który ja sama bardzo lubię.

perski gulasz z jagnięciny i bakłażana

Dzisiejszy przepis na perski gulasz zawiera winogrona… zielone, kwaśne, małe,  niedojrzałe winogrona, które dostarczają potrawie niezbędnego kwasu. Pewnie myślicie skąd ja wytrzasnęłam niedojrzałe winogrona teraz o tej porze, kiedy one właściwie są już dojrzałe i słodkie. Otóż latem zrywam około 2 kg zielonych winogron i po przyjeżdzie do domu przechowuję je w zamrażalce. Kiedy gotuję gulasz z bakłażanem i winogronami, rozmrażam około 40 winogron.

Moje winogrono jest jeszcze za młode i nie owocuje, ale moja przyjaciółka zawsze robi mi zapas na zimę, bo jej winogrono to istny busz! Jestem jej za to bardzo wdzięczna. Winogrona jak wspomniałam są niedojrzałe, jeszcze okrągłe, twarde i bardzo kwaśne.

perski gulasz z baklazanem i winogronami

Gulasz najlepiej smakuje ugotowany z młodej baraniny czyli tak zwanej jagnięciny. Czasami gotuję ten gulasz z wołowiny, ale wtedy to zajmuje trochę więcej czasu, wiadomo …wołowina.

Przepis na perski gulasz z bakłażanem i winogronami 

Składniki:

na 5 – 8 porcji

  • 2 duże bakłażany
  • 800 g baraniny
  • 1 ½ l wrzątku
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka nation kolendry
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • szczypta pieprzu jkajeńskiego
  • 40 zielonych, twardych i niedojrzałych winogron
  • olej do smażenia
  • sól do smaku

Wykonanie:

  • Usuń szypułki z bakłażanów i pokrój w cienkie plasterki. Posól i odstaw na 20 minut, po czym osusz papierowym ręcznikiem i usmaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
  • Na suchej patelni zrumień nasiona kminu i kolendry, a następnie zgnieć w mozdzierzu.
  • Pokrój mięso na małe kawałki. Pokrój w kostkę cebulę i przeciśnij czosnek przez praskę. Podsmaż mięso z cebulą,czosnkiem i przyprawami. Przełóż do garnka dodaj przecier pomidorowy i wrzątek. Posól i gotuj gulasz przez godzinę.
  • Po godzinie dodaj winogrona (u mnie rozmrożone) i gotuj gulasz jeszcze przez 30 minut.
  • Kiedy mięso jest już miękkie dodaj usmażone bakłażany i lekko zamieszaj. Doprowadz gulasz do wrzenia i zdejmij z kuchni. Nir gotuj długo, ponieważ smażony bakłażan szybko się rozgotowuje.
  • Podawaj gulasz z ryżem na sypko.

mięsny gulasz po persku

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *