Perski gulasz z baraniny z auberżyną i łupanym grochem

Dzisiaj kucharzyl moj malzonek. Po powrocie z pracy juz w drzwiach przywitaly mnie wspaniale  zapachy.  Ryz z szafranem no i oczywiscie danie glowne, perski gulasz z baraniny z auberzyna i lupanym grochem, ktory po persku nazywaja sie lappe.

Przepis na perski gulasz z baraniny z auberzyna i lupanym grochem

Składniki:

6/5 porcji

  • 400 g jagnięciny na gulasz
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 dl lupanego grochu
  • 3 bakłażany, średniej wielkosci
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 ¼ l goracej wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • ½ łyżeczki chili w proszku
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oleju do smażenia

Wykonanie:

  • Podziel mięso na mniejsze kawalki.
  • Posiekaj cebule i czosnek i podsmaż z mięsem.
  • Przeloz mięso do garka, dodaj przecier, sol i przyprawy. Zalej gorącą wodą.
  • Opłucz groch w zimnej wodzie i wrzuć do garnka.
  • Gotuj gulasz  około 1 godzinę. Mięso powinno być miękkie, a groch nie rozgotowany.
  • Tymczasem ugrilluj oberżyny ze skorka w piekarniku. Wydraz miazsz i ewentualnie pokroj na mniejsze kawalki.
  • Dodać bakłażanai oliwądo gulaszu.. Wymieszaj lekko i zagotuj.

Podaj gulasz z basmati ryżem i salatka ze swiezych warzyw.

2 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *