Perski gulasz z jagnięciny i soczewicy

Dziś skusiłam się i ugotowałam gheimeperski gulasz z jagnięciny i żółtej soczewicy w towarzystwie smażonych ziemniaków.
Uwielbiam perską kuchnię, a  nauczyłam się gotować po persku od mojego drogiego męża, który właśnie pochodzi z Iranu i jest bardzo  dobrym domowym kucharzem. Cóż, dzisiejszy obiad to jednak moja pełna zasługa, ponieważ to właśnie ja ugotowałam gulasz od A do Z.

Gheime gulasz zawiera ogólnodostępne przyprawy na polskim rynku. Podstawową przyprawą w tym daniu sa suszone limonki. To właśnie dzięki nim gulasz zawdzięcza swój charakterystyczny trochę kwaskowaty smak. Inne przyprawy w gulaszu są skomponowane wedle mojego osobistego smaku.

Z dostępnością do jagnięciny to trochę różnie w Polsce. Gotowałam ten gulasz na dobrej wołowinie i też mi dobrze wyszedł.

Składniki:
Na 5 porcji

  • 400 g jagnięciny, stek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 dl żółtej soczewicy
  • 3 suszone limonki
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu
  • 1 łyżeczka kolendry w proszku
  • 1 szczypta chili w proszku
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 duże ziemniaki

Wykonanie:

  • Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj cebulę, a czosnek przeciśnij.
  • Podziel mięso na mniejsze kawałki i podsmaż z cebulą i czosnkiem w niewielkiej ilosci oleju.
  • Dodaj wszystkie przyprawy i smaż jeszcze przez chwilę.
  • Przenieś wszystko do dużego garnka. Zalej gorącą wodą.
  • Dodaj suszone limonki- zrób dziurki widelcem oraz przecier pomidorowy, a na koniec posól.
  • Gotuj gulasz okolo 30 minut, jeśli to jagnięcina. Po tym czasie dodaj  opłukaną soczewicę i gotuj aż mięso będzie miękkie, na ogół jeszcze ze 40 minut. Soczewica nie może się rozgotować.
  • Usmaż ziemniaki w niewielkiej ilości oleju i dodaj je do ugotowanego gulaszu.

Podawaj gulasz z ryżem.

8 Komentarzy

  • Potrawe ta znam z takiego samego zrodla jak Ty ;), ale wydaje mi sie, ze to nie jest zolta soczewica, tylko luskana ciecierzyca, w indyjskich sklepach znana jako dal, a w Iranie jako lape. Pozdrawiam!

    • Lape przypomina polski luskany groch, ale ziarenka sa troche mniejsze, ale to na pewno nie jest luskana ciecierzyca, tylko zolta soczewica.

  • Tzn, ze gotujesz gheime z zolta soczewica a nie z lape? Rzeczywiscie zrobilam blad, bo my uzywamy chana dal (czyli luskanej ciecierzycy) do tej potrawy, ale pewnie dlatego ze akurat to udaje sie kupic poza Iranem. Natomiast wydaje mi sie, ze lape to nie soczewica tylko jakis rodzaj grochu (po angielsku okreslaja to jako split peas). Zreszta w roznych regionach pewnie troche inaczej sie to gotuje. W Iranie jest pelno roznych roslin straczkowych i mam czesto trudnosci z ich nazwaniem po polsku.

    • Masz racje trudno je nazwac po polsku, ale ja zawsze googlam zdjecia, a zolta soczewica wydaje mi sie najbardziej podobna do lape…Sprobuj ugotowac gheime z soczewica to zobaczysz czy jest roznica.
      Pa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *