Perski gulasz z klopsikami i oberżyną

Robiłam już podobny gulasz mięsny, perski gulasz z orzechami włoskimi.  Ten gulasz różni się nieznacznie składnikami, ale smakuje zupełnie inaczej. Z mielonej wołowiny zrobiłam klopsiki, a zamiast suszonych owoców dodałam usmażoną oberżynę.

gulasz miesny z orzechami wloskimi

Pyszny gulasz muszę przyznać. Gulasz jest bezglutenowy. Często zaprawiam sosy zmielonymi orzechu włoskimi czy migdałami, które zagęszczają równie dobrze jak maka. W tym gulaszu użyłam mnóstwo orzechów, bo tu orzechy nadają smak potrawie.

Przepis na gulasz z klopsikami i oberżyną 

Składniki:

6-8 porcji

Klopsiki

  • 1 kg mięsa mielonego, ja miałam wołowe
  • 1 cebula, starta
  • 1 lyzka kurkumy
  • sol i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Gulasz mięsny 

  • 200 g orzechów włoskich, zmielonych
  • 3 łyżki przecieru z granatu
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka garam masala
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ lyzeczki pieprzu kajeńskiego
  • 1 l wrzątku
  • 2 oberżyny, średniej wielkości
  • sol do smaku

Wykonanie:

  • Z wymienionych składników zrób farsz i formuj małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Smaż na oleju, do lekkiego zrumienienia. Klopsiki mogą być lekko surowe w środku.
  • Cebulę pokrój w kostkę i zrumień na oleju razem z przyprawami. Dodaj orzechy, przecier z granatu i wszystko zalej wrzątkiem. Zagotuj , po czym dodaj klopsiki.
  • Gotuj gulasz przez 30 minut.
  • W miedzyczasie pokrój oberżyny na plastry i posol. Zostaw na 20 minut, aby puściły sok. Możesz trochę wycisnąć nadmiar wody po upływie tego czasu. Usmaż oberżynę na oleju po obu stronach. Dodaj do ugotowanego gulaszu.

perski gulasz z klopsikami

Perski gulasz oczywiście najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko lub bulgurem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *