Perski gulasz z okrą

Perski gulasz bamia

Dawno nie gotowałam po persku. Kuchnia perska słynie nie tylko z pysznego kebabu ale również z aromatycznych gulaszy. Dzisiaj chce wam zaprezentowac perski gulasz z okrą. Okra to warzywo prawie nieznane w Polsce. W Szwecji jeszcze do niedawna kupowałam okrę w pomidorach w puszce. Teraz tu i ówdzie można spotkać świeżą okrę.

Okra to nie tylko azjatycki, kulinarny przysmak, ale również warzywo o leczniczych właściwościach. Charakterystyczny śluz, który uwalnia się zaraz po przekrojeniu warzywa łagodzi dolegliwości żołądkowe i ma właściwości wiążące kolesterol. Okra zawiera również znaczne ilości witaminy C, a pestki nienasycone kwasy tłuszczowe, z których sporządza się oliwę.

Okrę można przyrządzać na różne sposoby. W Indiach z okry sporządza się dania wegetariańskie. Miałam kiedyś przyjemność spróbować takiej okry, bardzo ostrej ale bardzo smacznej. Nie mniej okra świetnie nadaje się do zup, sosów i mięsnych gulaszy, gdzie oprócz swych walorów smakowych funkcjonuje jako naturalny zagęszczacz.

Mięsny gulasz z okrą, khoreshtè bamja jest bardzo popularnym daniem w Iranie, aczkolwiek głównie znanym we wschodniej części kraju. Do przygotowania tego dania potrzebne jest mięso gulaszowe z baraniny, ale można użyć też wołowiny. Podaje je się z ryżem.

Przepis na perski gulasz z okrą

Składniki:

  • 500 g baraniny na gulasz lub wołowiny
  • 500 g okry z puszki lub świeżej
  • 1l wrzątku
  • 1 cebula
  • 4 zabki czosnku
  • 1 puszka posiekanych pomidorów, 400 g
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka chili 
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka oliwy

Wykonanie:

  • Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój. Oczyść mięso, pokrój w dużą kostkę i wraz z cebulą, czosnkiem i przyprawami podsmaż na patelni na odrobinie oleju.
  • Przełóż do głębokiego garnka, dodaj pomidory i zalej wrzątkiem. Posól. Gotuj gulasz, aż mięso będzie miękkie. W przypadku baraniny potrzeba około 1 godziny. Gulasz wołowy wymaga trochę więcej czasu.
  • Jeśli używasz świeżą okrę, dodaj do gulaszu po upływie połowy czasu gotowania. Jeśli zaś używasz okry z puszki, dodaj ją na 10 minut przed końcem gotowania.

perski gulasz z okra

11 Komentarzy

  • Super! Jadłem podobnie przyrządzoną baraninę, to smak, który długo się pamięta. Choć wiem, że niektórzy nie przepadają za “glutkiem” okry;)

    • No właśnie! Nie wspomniałam w wpisie, ale używając okry z puszki można ja cośkolwiek odcedzić na durszlaku…

  • ja jakoś nie mogę trafic na okrę, choć mam zapisanych kilka dan z nią. Jak spotkam to Twój gulasz też wypróbuję

  • No wlasnie u mojego meza to raczej nie spotkalam sie z ta potrawa, chociaz wspominal ze sporadycznie to jedli. No ale on nie jest ze wschodniej czesci Iranu, tylko zachodniej. Sama kiedys to ugotowalam, ale zdecydownie wole inne perskie gulasze.

  • Witam ,
    Nie wiem po co w nazwie perski , to jest bardzo popularny przepis na jagniecine z okra ( lub po arabsku bami ) w krajach arabskich , azjatyckich . Ja jadlam bami w Syrii, Turcji , Iraku , Egipcie tak samo przygotowane , a jak gotuje w domu i nie mam orientalnych przypraw do jagnieciny dodaje rozmaryn , majeranek , lisc laurowy , bazylie i podstawa czosnek drobno krojony , smak potrawy taki sam , pozdrawiam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *