Perski gulasz ze szpinakiem i soczewicą

perski gulasz ze szpinakiem i soczewica

Lubię potrawy z soczewicą. Dzisiaj kolejny przepis na perski gulasz tym razem ze szpinakiem i zielona soczewicą. Nauczyłam  się gotować z soczewicą od mojego męża. Kuchnia perska zawiera mnóstwo gulaszy, sosów i sosików z dodatkiem różnych nasion.

Dzisiejszy perski gulasz ugotowałam z mięsem, ale można go przygotować w wersji wegetariańskiej, dodać jedynie trochę więcej soczewicy. Do gulaszu użyłam mrożonego szpinaku, który najpierw odparowałam na patelni z nadmiernej ilości wody. Gulasz jest dosyć gęsty. Ten gulasz jak przystało na perski gulasz zazwyczaj podaje do ryżu. Resztki gulaszu z dodatkiem świeżych warzyw wykorzystuje jako nadzienie do chlebka pita czy tortilla.

Perski gulasz ze szpinakiem i soczewicą

Składniki:

5-8 porcji

  • 500 g cielęciny
  • 500 g mrożonego szpinaku
  • 2 ½ dl zielonej soczewicy
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 l wrzątku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki chili
  • ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • 3 łyżki suszu warzywnego ( pietruszka, por, seler, czosnek)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soli
  • olej do smażenia

Wykonanie:

  • Mięso podziel na małe kawałeczki i podsmaż z posiekaną cebulą i czosnkiem na oleju. Posyp przyprawami i smaż aż mięso przestanie być krwiste. Przełóż do głębokiego garnka o grubym dnie.
  • Na tej samej patelni odparuj mrożony szpinak i dodaj do mięsa. Zalej wrzątkiem, posól  i gotuj gulasz przez 40 minut w niskiej temperaturze.
  • Opłukaj soczewicę i po 40 minutach gotowania dodaj do gulaszu. Gotuj aż soczewica będzie miękka, około 25 minut.Przy końcu gotowania  wlej oliwę.
  • Podawaj gulasz z ryżem ugotowanym na sypko i sałatką ze świeżych warzyw.

gulasz z zielonej soczewicy

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *