Pesto z jarmużu i migdałów

Jarmuż to bardzo popularne warzywo w Szwecji. Szczególnie w świątecznym okresie nie może go zabraknąć na stole. Dzisiaj chcę Wam zaproponować pesto z jarmużu i migdałów. Domowe pesto jest bez porównania lepsze niż kupne. Duży plus, bo pesto można zrobić ze wszystkiego jak w tym przypadku z jarmużu i migdałów.

pesto z jarmużu

Takie domowe pesto z jarmużu świetnie pasuje na kanapki.Wykorzystałam pesto na moje wczoraj upieczone levain bułeczki. Takiej kanapce na gorąco nie można się oprzeć!

Przepis na pesto z jarmużu i migdałów

Składniki:

około ½ l pesto

  • 80 g migdałów
  • 100 g jarmużu
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml dobrej oliwy z oliwek
  • 100 ml startego parmezanu
  • 1- 2 łyżki wody
  • sól do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Wykonanie:

  • Posiekaj jarmuż z grubsza, ale najpierw odetnij grube”nerwy”.
  • Upraż całe migdały na patelni lub w piekarniku. Wrzuć do miksera z pozostałymi składnikami i zmiksuj na gruboziarnistą masę. Być może potrzebujesz więcej wody. Pesto ma być gęste, ale nie za mocno.

Kanapka z pesto na gorąco

  • bułka z sezamem
  • 2 łyżki pesto
  • 2 plastry szynki serrano
  • kilka krążków czerwonej cebul
  • rukola
  • mozzarella

kanapka z pesto i szynka serranoKanapki zapiekanki to moja specjalność. W tej kanapce zapiekłam jedynie ser z pesto ułożone na rozkrojonej bułce. Potem Dodałam rukolę, szynkę i cebulę.

 

11 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *