Pesto z jarmużu i orzechów cashew

Jarmuż, warzywo, które od niedawna można nabyć w sklepie prawie przez cały rok. Bardzo mnie to cieszy, bo ja przepadam za jarmużem! Dzisiaj zrobiłam kolejną porcję domowego pesto jak się domyślacie, z jarmużu. Pesto z jarmużu należy do moich ulubionych. Jest delikatne w smaku, można dodawać je do makaronu, używać jako sosu lub na kanapki czy pizzę…you name it.

Polecam pesto z jarmużu i orzechów cashew. Słodki smak orzechów świetnie harmonizuje z jarmużem. Użyłam też pieczonego czosnku, który jest delikatniejszy w smaku, a zamiast tradycyjnego parmezanu proponuję hiszpański ser manchego.

pesto jarmużPesto z jarmużu i orzechów cashew

Składniki:

0,5 l  pesto

200 g świeżego jarmużu

1 cały czosnek, pieczony

50 g orzechów cashew

50 ml oliwy

sól do smaku

50 g utartego twardego sera, u mnie manchego

przepis na pestoOddziel liście jarmużu od twardych łodyg. Pokrój drobno i wrzuć do miksera. Dodaj posiekane orzechy, czosnek, oliwę i pół łyżeczki soli. Zmiksuj, po czym dodaj utarty ser i wymieszaj. Pesto jest już gotowe. Jeśli wciąż jest za gęste dodaj więcej oliwy lub wody.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *