Pesto z jarmużu – przepis 3

Pesto z jarmużu jest moim ulubionym pesto. Jarmuż można kupić teraz przez cały rok, więc co i rusz przyrządzam słoik domowego pesto. Tym razem zmiksowałam pesto z jarmużu i piniowych orzechów. Jest super! Delikatne w smaku, lekko grudkowate, po prostu jak domowe pesto! Zdrowe i smaczne. Do makaronu czy kanapek. Pesto pasuje do wszystkiego!

pesto

Pesto z jarmużu

Składniki:

150 g świeżego jarmużu

50 g piniowych orzechów

2 ząbki czosnku, duże

2 czubate łyżki utartego parmezanu

100 ml oliwy

1 łyżeczka soku z cytryny

sól do smaku

ewentualnie trochę zimnej wody

Odziel miękkie liście jarmużu od twardych łodyg i grubo pokrój. Umieść w blenderze i dodaj resztę składników. Zmiksuj pesto, a następnie dopraw solą. Jeśli pesto jest bardzo gęste dodaj odrobinę wody lub więcej oliwy. Napełnij słoiczki i przykryj pokrywką. Pesto można przechowywać w lodówce do tygodnia.

8 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *