Pesto z kolendry i nasion konopi

Pesto można zrobić ze wszystkiego. Domowe pesto smakuje najlepiej. Poza tym można skomponować pesto według własnego smaku i potrzeby. Pesto to wspaniały sos, który świetnie się nadaje na kanapki, do pizzy czy makaronu.

Na pesto składają się trzy podstawowe składniki: nasiona lub orzechy, świeże zioła i twardy ser na ogół parmezan. Składniki można dowolnie komponować w gruboziarniste pesto. Jestem pożeraczką pesto! Robiłam już pesto z jarmużu, często robię tradycyjne pesto z bazylii. Lubię próbować nowe smaki, do których niewątpliwie należy groszkowe pesto. Od dawna nosiłam się z zamiarem przyrządzenia pesto z kolendry. Bardzo lubię zapach świeżej kolendry. Wykorzystałam tu łuskane nasiona konopi, które zawierają bardzo dużo białka. Pesto jak zwykle można wykorzystać do wielu dań.

pesto z kolendry przepis
Pesto z kolendry i nasion konopi

Składniki:

na 200 ml pesto

1 doniczka świeżej rozrośniętej kolendry

1 doniczka świeżej bazylii

1 duży ząbek czosnku

1 łyżka soku z limonki

50 g nation konopi, łuskane

50 g utartego parmezanu

100 ml dobrej oliwy z oliwek

szczypta płatków chili

sól i pieprz do smaku

 Kolendrę i bazylię pokrój. Dodaj nasiona konopi, utarty parmezan, płatki chili, oliwę i zmiksuj. Dopraw pesto solą, pieprzem i sokiem z limonki. Przechowuj w zamkniętym  naczyniu i w lodówce przez 5 dni.

10 komentarzy

  • Ojej ostatnio robiłam różne rodzaje pesto jedne mi bardziej smakowały jedne mniej, poszukiwałam czegoś dobrego ale zarazem ciekawego i zdrowego. Ten przepis zwrócił moja uwagę bo zawiera ziarna konopi, która bardzo lubię i mysle, że smak tego pesto może być ciekawy a nawet bardzo smaczny. Muszę wypróbować ;)

  • Wygląda bardzo apetycznie :)) ja uwielbiam pesto, więc tym bardziej jestem wdzięczna za ten przesmaczny przepis. Smakuje wybornie i nawet nie ma jakiejś specjalnej dłubaniny w przygotowaniu tego pesto. Dla mnie też nieodłącznym elementem pesto jest zawsze czosnek. On dodaje aromatu i takiego specyficznego smaku potrawie.

  • Niegdy nie byłem fanem pesto ale w tym wydaniu mam ochotę je spróbowac. Mam tylko obawę, że moge mieć problem ze zdobyciem wszytkich składników ;)

  • Mmmm, a ja dziś akurat pizzę robię na kolację to takie pesto byłoby idelane ;) Nie mam niestety nasion kopnopii więc dziś trzeba będzie je pominąć. Masz jakiś sprwadzony sklepik internetowy gdzie je kupujesz bo ja u siebie nie bardzo mogę dostać a do chleba też dodane też bardzo mi smakują. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *