Pieczarki – obieracie czy myjecie?

Pieczarki, zresztą jak i inne grzyby uwielbiam. Jem je na okrągło. Nic dziwnego grzyb dostępny przez cały rok. Aby pieczarki zachowały swoje walory smakowe należy je odpowiednio przygotować przed przyrządzeniem.

Obieracie czy myjecie grzyby? Pieczarki można łatwo obrać ze skórki jeśli nie są zbyt mocno zabrudzone. Mocno zabrudzone grzyby należy opłukać na sicie i osuszyć przed ich przyrządzaniem. Pieczarki zazwyczaj obieram jeśli są brudne ( kapelusze i stopki). Zdarza mi się jednak, że oczyszczam grzyby silikonowym pędzelkiem. Drobne grzyby rzadko kiedy obieram, więc oczyszczanie za pomocą pędzelka lub płukanie pod bierzącą wodą wydaje mi się jak najbardziej na miejscu.

Pieczarki – przepisy

pieczarki przepis

Nadziewane kapelusze

przepis na faszerowane jajka

Jajka faszerowane grzybami

Faszerowane grzyby

Pieczarka faszerowana

kotlety schabowe w sosie pieczarkowym

Sos pieczarkowy

 

 

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *