Pieczeń z mięsa mielonego z feta i bazylią

pieczeń z miesa mielonego z feta i bazylia

Pieczeń z mięsa mielonego z feta i bazylią… nie wiem czy wciąż można nazwać to danie pieczenią rzymską, jak sądzicie? Ale nie ważne. Zamiast jeść na około  mielone kotlety warto od czasu do czasu zrobić pieczeń z mięsa mielonego lub pieczeń rzymską, którą można nadziać czym tylko się zapragnie. Przygotowanie pieczeni jest tez o wiele mniej pracochłonne, dlatego często sięgam po przepisy na to danie.

Dzisiejsza pieczeń rzymska nabrała cudownego smaku dzięki serowi feta i świeżej bazylii.  Polecam również sos do pieczeni, który ugotowałam z dodatkiem ciemnej soi, sosu powstałego z pieczenia mięsa i dżemu z czerwonej borówki.

pieczen rzymska z sosem brazowym

Przepis na pieczeń z mięsa mielonego z feta i bazylią

Składniki:

5-6 porcji

  • 1kg mielonego mięsa, ja użyłam wieprzowo wołowe
  • 150 ml śmietanki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę
  • 2 łyżki startej cebuli
  •  garść świeżej bazylii, grubo pokrojonej

Sos brązowy z soją i czerwoną borówką 

  • 1 szalotka
  • 150 ml dżemu borówkowego
  • 150 ml wrzątku
  • 50 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka ciemnej soi
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Z podanych składników zrób farsz. Podłużną foremkę wyłóż pergaminem, a potem nałóż farsz. Piecz pieczeń na 160ºC (termoobieg) przez 40 minut.
  • W tym czasie przygotuj sos. Mąke zrumień na suchej patelni, dodaj masło i mieszaj aż składniki się połączą. Następnie dodaj wrzątek cały czas mieszając, żeby  się nie porobiły kluski.
  • Dodaj soję, śmietanę i przyprawy, zagotuj, a na końcu dodaj dżem borówkowy.
  • Podaj pieczen z puree ziemniaczanym, polaną sosem.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *