Pieczona dynia z occie

Pamiętam z dzieciństwa jedyne danie z dynią czyli dynię w occie i muszę przyznać, że nie należało ono do moich ulubionych. Mnóstwo lat upłynęło za nim dynia weszła na stałe do mojego domowego menu. Dynia w occie i nie tylko stała się jednym z przysmaków. Dzisiaj proponuję dynię w zalewie octowej według mojego smaku. W tym przepisie z dyni użyłam pieczonej dyni, którą doprawiłam nieco egzotycznie. Bardzo lubię dynię i chyba dlatego, że zawsze piekę ją w piekarniku. Smak dyni jest wtedy ewidentny. Dynia w occie to idealny dodatek do mięsa na gorąco jak i na zimno. Jeden słoiczek schowałam oczywiście na święta.

dynia w octowej zalewiePieczona dynia z occie

Składniki:

1 kg dyni, Crown prince

¼ łyżeczki kminu rzymskiego

¼ łyżeczki kolendry

2 łyżki oliwy

sól

Zalewa octowa

½ l wody

100 ml winnego octu

5 łyżek trzcinowego cukru

5 kapsułek kardamonu

laska cynamonu

2 cm świeżego imbiru

5 goździków

szczypta soli

Oczyść dynię z pestek, odkrój miękkie części, pokrój na mniejsze kawałki i wyłóż na blachę do pieczenia. Posyp przyprawami, solą i skrop oliwą. Piecz w piekarniku nastawionym na 180ºC przez 25 minut. W międzyczasie zagotuj zalewę z przyprawami i octem. Odstaw na 10 minut. Przełóż dynię do słoików i wlej lekko przestudzoną  zalewę. Zakręć słoiki i przechowuj w lodówce.

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *