Pieczona kaczka z sosem marsala

1stycznia 2017! Nowy Rok trzeba uczcić pysznym obiadem. Pieczona kaczka z sosem marsala to danie, które miałam okazję spróbować w poznańskiej restauracji. Muszę przyznać, że długo nie mogłam się przekonać do kaczki. Teraz pieczona kaczka to dla mnie rarytas. Postanowiłam upiec ją w całości z dodatkiem pomarańczy. Pyszny sos, który się wytworzył podczas pieczenia doprawiłam winem marsala. Marsala to wino, które zawsze mam w spiżarni. Idealnie pasuje do deserów jak i do wytrawnych sosów. Pieczona kaczka z sosem marsala to po prostu niebo w …

kaczka_pieczonaPomyśleć, że przez moment czułam, że będą nici z obiadu. Kaczka rozmrażała się na balkonie szczelnie owinięta folią. Parząc poranną kawę usłyszałam głuche chrobotanie. Nie bardzo mogłam skojarzyć skąd ono pochodzić… Reszta domowników jeszcze błogo spała, strachy jakieś czy co…? Ruszyłam na balkon po kaczkę, a tu niespodzianka. Ogromna rybitwa próbuje porwać mojego ptaka.  Moja kaczka przymierzała się do pierwszego w swoim życiu lotu. Rybitwa wystraszyła się jak tylko otworzyłam drzwi i zaplątała się między szczeblami balkonu. Szybko sprzątnęłam jeszcze nienaruszone mięso. Uspokojona złodziejka w końca odleciała. Zła, że ją pozbyłam zdobyczy “ochrzciła balkon na biało”. Tu i ówdzie zawirowały pióra. Wręcz pieszczotliwie masowałam kaczkę przyprawami, moja malutka… Kilka godzin w piekarniku i noworoczny obiad był gotowy. Szczęśliwego Nowego Roku 2017…Rozpoczęłam go naprawdę szczęśliwie!

pieczona_kaczka

Pieczona kaczka

Składniki:

6-8 porcji

2,2 kg oczyszczonej kaczki

1 pomarańcza

4 liście laurowe

2 łyżki chińskiej przyprawy

1 łyżeczka czarnego pieprzu

sól do smaku

Przyprawa chińska

ok. 100 ml

2 łyżeczki całych goździków

6 gwiazdek anyżu

5 łyżeczek nasion białego pieprzu lub pieprzu szechuan

4 łyżeczki nasion fenkułu

 4 łyżeczki zmielonego cynamonu

Sos marsala

1 czosnek solo

4 marchewki

4 czerwone cebule

3 łyżki mąki

2 gwiazdki anyżu

100 ml marsala

500 ml bulionu z kurczaka lub wrzątku

1 pomarańcza, sok

250 ml sosu z pieczenia

Dodatkowo

½ kg ziemniaków

1 duży batat

400 g brukselki

pestki granatu

sos_marsalaNasiona przypraw upraż na suchej patelni i zgnieć w moździerzu lub zmiel w młynku. Wszystkie przyprawy wymieszaj i przełóż do słoiczka. Do kaczki potrzebujesz dwie czubate łyżki. Resztę można wykorzystać później. Natnij pierś kaczki,natrzyj mięso przyprawą i solą. Do wnętrza włóż laurowe liście i wciśnij wyszorowaną i przekrojoną na pół pomarańczę. Umieść mięso w żaroodpornej formie, piersią do dołu. Wstaw do piekarnika nagrzanego na 225ºC i piecz przez półgodziny. Przykryj naczynie z kaczką aluminiową folią, zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz mięso jeszcze przez 1,5 godziny. Po tym czasie dodaj obrany czosnek, marchewki w plasterkach i cebule pokrojone w ósemki. Odwróć kaczkę piersią do góry i piecz jeszcze przez 40 minut. Skórka na piersi powinna być ładnie zrumieniona, a mięso miękkie i lekko odchodzące od kości. Upieczone mięso przełóż na półmisek.

wino_marsalaOdcedź sos (wykorzystaj połowę, bo jest bardzo tłusty), dodaj marsala, bulion lub wrzątek, sok z pomarańczy i anyż. Dopraw sos solą i pieprzem i zagotuj. Na suchej patelni zrumień mąkę. Wlej sos mieszając energicznie aby się nie porobiły kluski. Pokrój pierś kaczki na kawałki, oderwij nogi i podaj z sosem marsala,  brukselką i ziemniakami.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *