Pieczona pietruszka

Pieczona pietruszka jest od dawna w moim domowym menu podobnie jak inne pieczone warzywa. Jeśli nie próbowaliście nigdy pieczonej pietruszki to koniecznie musicie to nadrobić. Dekoruję nią zupy lub przyrządzam jako przekąskę. Pieczona pietruszka, lekko słodka świetnie pasuje z pesto. Jest to proste w przygotowaniu, oryginalne i przepyszne danie. W życiu bym nie uwierzyła, że będę kiedyś jeść pietruszkę z pieca. Może w końcu się przekonam do warzywnej sałatki z pietruszki?

pieczona_pietruszka

Pieczona pietruszka

Składniki:

½ kg pietruszki

2 łyżki oliwy

sól morska do posypania

Do podania

domowe pesto, tutaj przepis

Nastaw piekarnik na 200ºC. Obierz pietruszkę i przekrój wzdłuż korzenia, dwa lub cztery razy w zależności od wielkości korzenia. Umieść w żaroodpornym naczyniu, polej oliwą, dopraw solą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 30-35 minut. Podaj z pesto.

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *