Pieczona soczysta pierś z kurczaka w ziołach i czosnku

Pieczona pierś z kurczaka w ziołach i czosnku to moj niezawodny przepis na mieciutkie i soczyste miesko. Roznie bywa z piersia kurczaka. Szybka w przygotowaniu, ale czasami to idzie za szybko i mieso moze byc po prostu suche. Ten przepis jest prosty, a sam kurczak smakuje niesamowicie.
Do kurczaka podalam pieczone warzywa.W okresie jesiennym wykorzystuje zazwyczaj warzywa korzeniowe, a wsrod nich ziemniaki, marchewke, pietruszke, pasternak czy kalarepe. Kroje je w osemki, skrapiam oliwka, posypuje sola, ziolami i wrzucam do piekarnika na 30 minut. Warzywa sa pyszne,smakuja jak frytki, ale o ile zdrowsze!

Przepis na pieczona piers z kurczaka w ziolach i czosnku

Skladniki:

5 porcji

  • 600 g piersi z kurczaka
  • garść świeżych liści bazylii
  • 3 łyżki świeżego tymianku
  • 2 zabki czosnku
  • 1 łyżka papryki
  • 1 łyżka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Pieczone warzywa korzeniowe

  • 1 kg ziemniaków
  • 4 marchewki
  • 2 pasternaki
  • 3 pietruszki
  • 1 rzepa
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  • Zacznij od przygotowania warzyw. Obierz wszystkie warzywa ze skorki i pokroj w osemki. Skrop oliwa, posyp sola i tymiankiem. Wstaw do piekarnika i piecz na 160ºC (termoobieg), okolo 30-40 minut.
  • Posyp kurczaka kolendra, papryka i pieprzem, posol.Na podgrzanej oliwie zrumien kurczaka z obu stron.
  • Posiekaj bazylie i tymianek, przecisnij przez praske obrany czosnek. Przeloz wszystko do mozdzierza, podlej oliwka, posyp sola i utrzyj na drobniej.
  • Rozetnij mieso wzdluz dluzszej czesci i napelnij ziolami. Zawin w folie i wloz na 10 minut do piekarnika. Mieso i warzywa powiny byc gotowe w tym samym czasie.

 

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *