Pieczone bataty z parmezanem, łososiem i aioli

Pora na obiad! U nas dzisiaj pieczone bataty z parmezanem, soczysty łosoś i aioli, a do tego mnóstwo sałaty. Pieczone bataty z parmezanem są przepyszne. Lubię słodkie mieszać ze słonym stąd ta kulinarna kompozycja. Łosoś to ryba, która zawsze się udaje. 20 minut w piekarniku i już gotowa. Bataty są drogie i u nas ale czasami trafiam na przecenę. Jestem mistrzynią w robieniu tanich zakupów. Lubię dobrze jeść ale nie lubię wydawać na jedzenie więcej niż potrzeba. Nie wiem jak w Polsce ale ceny w szwedzkich spożywczych sklepach różnią się niesamowicie. Mieszkam w centrum Goteborga ale o dziwo mam w pobliżu kilka tańszych marketów. Moja radość nie miała granic, kiedy kilka lat temu otworzono L., do którego mam dosłownie 350 m. Nie jest to tak dobrze  zaopatrzony sklep jak w Polsce ale ma wszystko co ja potrzebuję do mojego codziennego kucharzenia. Różnica w cenach jest kolosalna zwłaszcza na mięsach i rybach.

pieczone bataty z parmezanem

łosoś obiad

obiad_bataty pieczone

Oszczędzanie na jedzeniu to po proste mądre zakupy, a przy tym promowanie tańszych sieci handlowych i zmuszanie tych drogich do obniżenia cen. Zakupy w promocji to największa przyjemność nie zależnie od  portfela! Pieczone bataty czy frytki smakują tak samo ale ja mam satysfakcję, że kupiłam je taniej. Dodam, że łososia też kupiłam taniej! Robicie zakupy w promocji?

szybki obiad

Pieczone bataty

Składniki:

na 4 porcje

3 bataty, ok. 1 kg

6 łyżek utartego parmezanu

1 łyżka suszonego tymianku

1 łyżka soli morskiej

3 łyżki oliwy

Łosoś

600 g fileta z łososia

sól i pieprz do smaku

1 cytryna

Dodatkowo

porcja aioli, tutaj przepis

zielona sałata, według uznania

150 g zielonego groszku gotowanego, mrożony

pieczone bataty łosoś aioli

Obierz bataty ze skórki i pokrój w grube plastry. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop oliwą, posyp połową parmezanu, tymiankiem i solą. Piecz w nagrzanym na 200ºC piekarniku przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i odwróć bataty na drugą stronę. Posyp resztą parmezanu i tymianku i wstaw ponownie do piekarnika na 15 minut. Jeśli bataty są jeszcze twarde przytrzymaj dłużej w piekarniku. Łososia dopraw solą, pieprzem i obłóż plastrami cytryny. Wstaw do piekarnika na 250ºC, u mnie na funkcji grilla i piecz przez 20 minut. Zmiksuj aioli według przepisu powyżej. Dopraw aioli łyżką ostrej musztardy. Podaj łososia na sałacie z sosem, groszkiem i pieczonymi batatami.

12 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *