Pieczone buraczki z chevre i włoskimi orzechami

Lubicie buraczki! Ja bardzo…Ja lubię wszystko…he,he… Pieczone buraczki z chevre i włoskimi orzechami to sałatka, którą często przyrządzam jesienią. Buraczki piekę w mundurkach. Mają wtedy najwięcej smaku i intensywny kolor. Później je karmelizuję i gotowe. Tak przyrządzone buraczki już można podać do jakiegoś mięsiwa. Jeśli macie ochotę na sałatkę z buraczków, to polecam właśnie tą z chevre i włoskimi orzechami. Ser chevre to francuski ser z  krowiego i koziego mleka. Bardzo lubię chevre, bo jest delikatne w smaku. Do sałatki z buraczkami najczęściej dodaję świeży ser chevre typu feta. Jest również wariant z białą pleśnią. Jest równie smaczny ale już trochę inny w smaku.

pieczone buraczki

Pieczone buraczki

Składniki:

na 4 porcje

1 kg buraków

100 g sałaty

1 łyżka masła

2 łyżki miodu

50 ml pomarańczowego lub jabłkowego

4 łyżki balsamicznego octu

sól i czarny pieprz do smaku

pieczone buraczki_1

Nastaw piekarnik na 175ºC. Umyj buraki, włóż do żaroodpornego naczynia i piecz przez godzinę. Ostudzone buraki obierz ze skórki, i pokrój w ósemki. Rozpuść masło i miód na patelni, włóż buraki i smaż przez 10 minut. Wlej ocet balsamiczny, dopraw solą i odrobiną pieprzu i smaż jeszcze przez 5 minut. Ułóż sałatę na półmisku, a na wierzchu pieczone buraczki. Posyp pokruszonym serem i orzechami.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

13 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *