Pieczone udka z kurczaka z oregano, czosnkiem i płatkami chili

Udka, filety z kurczaka, cały kurczak! Potrawy z kurczaka, przyprawione i gotowane na wiele sposobów pasują na różne okazje.
Kiedy przyrządzam kurczaka ze skórką, używam zazwyczaj świeżych przypraw. Świeże zioła wraz ze stopionym tłuszczem, nadają wówczas mięsu kurczaka niepowtarzalny smak i soczystość.

Przepis na pieczonego kurczaka z oregano, czosnkiem i płatkami chili

Składniki:

6 porcji

  • 6 udek z kurczaka lub mieszanych sztuk kurczaka
  • kilka gałązek świeżego oregano
  • 10 ząbków czosnku, pokrojone w plasterki
  • 1 łyżka płatków chili
  • sól i pieprz

Wykonanie:

  • Rozgrzej piekarnik do 225 °. Natrzyj kurczaka solą i pieprzem. Pod skórką  umieść  gałązki oregano i czosnek w plasterkach.
  • Ułóż kurczaka w brytfance i posyp płatkami chili.
  • Piecz kurczaka w piekarniku około 40 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *