Pieczone warzywa marynowane w jogurcie

Pieczone warzywa to wspaniała przystawka do mięsa lub ryby. Podobnie jak mięso czy rybę również marynuję warzywa. Tym razem w jogurcie. Pieczone warzywa są wtedy bardzo aromatyczne. Marynata z jogurtu być może dla wielu z Was jest niespodzianką. Warto ją jednak wypróbować, bo rezultat jest obłędny. Ten przepis pochodzi od mojej pakistańskiej przyjaciółki.  Byłam zachwycona pieczonymi warzywami, które podała nam na obiad.

Na bazie jogurtu przyrządzam też  marynatę do kurczaka lub ryby.  Do tego przepisu można wykorzystać wiele różnych warzyw na raz. Sama robię przegląd lodówki i wszystkie warzywa jakie mi wpadną w ręce znajdą się w marynacie. Dzisiaj proponuję pieczarki, cukinię, bakłażana, zieloną fasolkę, brokuły, cebulę i czosnek.

Pieczone warzywa

Składniki:

4 porcje

1 cukinia, ok. 400 g

1 bakłaż, ok. 300 g

czosnek solo, cały

150 g pieczarek

1 czerwona papryka

150 zielonej fasolki, mrożonej

1 łyżka utartego imbiru, patrz imbir mrożony

1 łyżka pokrojonej kolendry

¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu

2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego

1 łyżeczka nasion kolendry

1 łyżeczka nasion kozieradki

5 łyżki oliwy

1 chili

1 czerwona cebula1 łyżka pomidorowego przecieru

100 ml greckiego jogurtu

1-2 łyżeczka soli, wedle smaku

Zacznij od przygotowania marynaty. Nasiona kozieradki, kminu i kolendry upraż na suchej patelni, po czym zgnieć w moździerzu lub zmiksuj w młynku. Wsyp do dużej miski. Dodaj resztę suchych przypraw, sól, imbir, oliwę, przecier pomidorowy i jogurt. Wymieszaj i przygotuj warzywa. Przekrój cukinię i bakłażana wzdłuż na pół, a następnie pokrój na plasterki 1 cm grubości. Dodaj do marynaty. Obierz czosnek, cebulę, oczyść chili i paprykę z ziaren i gniazda. Pokrój na kawałki. Opłukaj pieczarki i przekrój na pół te większe. Dodaj resztę warzyw do marynaty, posyp posiekaną kolendrą i wymieszaj. Marynuj warzywa przez 2 godziny. Wyłóż na blachę od piekarnika. Nastaw piekarnik na 200ºC. Jeśli masz funkcję grilla, nastaw na grillowanie. Piecz warzywa przez 45 minut. Mieszaj od czasu do czasu, aby równomiernie się zrumieniły. Podawaj na ciepło do mięsa, drobiu lub ryby.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *