Pieczony kalafior z quinoa i borówkami

Lubicie pieczony kalafior? Ja bardzo! Pieczony kalafior z quinoa i borówkami jest naprawdę smaczny. Jeśli przeszkadza Wam zapach gotowanego kalafiora to pieczony kalafior na pewno będzie Waszym faworytem. Jest to kolejne danie z serii przepisy na lato, tanie i smaczne! Przyrządzam kalafior na kolację lub jako przystawkę do drobiu. Jest warzywo, które świetnie pasuje z owocami. Latem podaję je najczęściej z jagodami. Spędzam wakacje w mojej letniej posiadłości tuż obok lasu. Czuję się niezmiernie rozpieszczona faktem, że mogę iść do lasu i uzbierać jagody na ciasto lub koktajl. Uwielbiam lato, jeść na świeżym powietrzu. Dla mnie to taki bezstresowy okres nawet w gotowaniu. Kalafior dochodzi w piekarniku, a ja siedzę na tarasie i czytam książkę. Gotowanie latem to prawdziwa przyjemność!

pieczony kalafior

Kupuję warzywa na pobliskim ryneczku. Uwielbiam robić zakupy na targu. Warto wspierać drobnych handlowców. Lokalny handel ma swój urok, jest miejscem spotkań sąsiadów. Latem trafiam na gigantycznej wielkości kalafiory. Jeden w zupełności wystarczy na czteroosobową rodzinę.

przepis_kalafior

Pieczony kalafior

Składniki:

1 duży kalafior

100 g quinoa, ugotowana

garść liści mięty

4 łyżki jagód

sól i  do smaku

1 łyżka soku z cytryny

3 łyżki masła

2 łyżki miodu

100 g laskowych orzechów

kalafior pieczony

Podziel kalafior na małe różyczki. Wymieszaj z łyżką rozpuszczonego masła i posól. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 25 minut. Kalafior powinien być al dente. Wymieszaj kalafior z quinoa (komosa ryżowa), pokrojoną miętą, sokiem z cytryny i zrumienionymi orzechami. Roztop resztę masła z miodem i polej sałatkę. Podawaj na ciepło.

16 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *