Lubicie pieczony kalafior? Ja bardzo! Pieczony kalafior z quinoa i borówkami jest naprawdę smaczny. Jeśli przeszkadza Wam zapach gotowanego kalafiora to pieczony kalafior na pewno będzie Waszym faworytem. Jest to kolejne danie z serii przepisy na lato, tanie i smaczne! Przyrządzam kalafior na kolację lub jako przystawkę do drobiu. Jest warzywo, które świetnie pasuje z owocami. Latem podaję je najczęściej z jagodami. Spędzam wakacje w mojej letniej posiadłości tuż obok lasu. Czuję się niezmiernie rozpieszczona faktem, że mogę iść do lasu i uzbierać jagody na ciasto lub koktajl. Uwielbiam lato, jeść na świeżym powietrzu. Dla mnie to taki bezstresowy okres nawet w gotowaniu. Kalafior dochodzi w piekarniku, a ja siedzę na tarasie i czytam książkę. Gotowanie latem to prawdziwa przyjemność!
Kupuję warzywa na pobliskim ryneczku. Uwielbiam robić zakupy na targu. Warto wspierać drobnych handlowców. Lokalny handel ma swój urok, jest miejscem spotkań sąsiadów. Latem trafiam na gigantycznej wielkości kalafiory. Jeden w zupełności wystarczy na czteroosobową rodzinę.
Pieczony kalafior
Składniki:
1 duży kalafior
100 g quinoa, ugotowana
garść liści mięty
4 łyżki jagód
sól i do smaku
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki masła
2 łyżki miodu
100 g laskowych orzechów
Podziel kalafior na małe różyczki. Wymieszaj z łyżką rozpuszczonego masła i posól. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 25 minut. Kalafior powinien być al dente. Wymieszaj kalafior z quinoa (komosa ryżowa), pokrojoną miętą, sokiem z cytryny i zrumienionymi orzechami. Roztop resztę masła z miodem i polej sałatkę. Podawaj na ciepło.
16 komentarzy
Wygląda bosko, uwielbiam takie dania.
P.S. robisz przepiękne zdjęcia, nie mogę od nich oderwać oczu, zazdroszczę umiejętności :)
Dziękuję bardzo!
Pyszna propozycja i bardzo ciekawe połączenie smaków :)
Polecam!
a tu mnie zaskoczyłaś- kalafior z jagodami?
wygląda pięknie:)
Pewnie!
Ale apetycznie wygląda :)
Cieszę się!
Kalafiora w takiej słodkiej odsłonie jeszcze nie próbowałyśmy :D Musimy sobie przepis zapisać na moment, w którym będziemy miały nieograniczony dostęp do piekarnika :D
A co się stało czemu ograniczony…
Połączenie kalafiora i borówek jest bardzo oryginalne :)
Polecam!
Zaskoczona jestem takim połączeniem. Jagody bardziej mi do mięsa jak do tej pory pasowały, ale poddane obróbce cieplnej np. zrobiony sos.
Można i tak!
Ja właśnie nie doceniałam kalafiora dopóki go nie upiekłam :D A sałatka wygląda przepięknie
Mi też pieczony smakuje lepiej!