Pieczony łosoś z pesto i brokułami

Pieczony łosoś to moja ulubiona ryba na obiad. Jeśli brakuje Wam motywacji do gotowania to pieczony łosoś z pesto i brokułami jest właściwym wyborem na szybki obiad. Latem jest to ulubiony obiad, bo nie wymaga dużego nakładu pracy i godzinnego siedzenia w kuchni. Wystarczy go lekko doprawić i wstawić do nagrzanego piekarnika. Pesto możecie kupić ale ja zawsze proponuję zmiksować domowe pesto. To nic trudnego, a i pesto smakuje o wiele więcej pesto, niż to kupne. Brokuły proponuję lekko zblanszować. Powinny być lekko chrupiące. Brokuły z łososiem smakują wybornie. Podaję je bardzo często właśnie do łososia.

łosoś pieczonypieczony łosoś z pesto

Pieczony łosoś

Składniki:

600 g fileta z łososia

1 łyżka soku z cytryny

sól i pieprz do smaku

¾ łyżeczki płatków chili

1 duży brokuł

4 plastry cytryny, grube

1 łyżka oliwy

Pesto z bazylii

1 doniczka świeżej bazylii

50 g migdałów

100 ml oliwy

1½ łyżka utartego parmezanu

szczypta soli

pesto_przepis

Nastaw piekarnik ma 200ºC. Filet z łososia podziel na 4 porcje. Oprósz solą, pieprzem i chili. Ułóż w żaroodpornym naczyniu. Skrop sokiem z cytryny i oliwą. Na każdy kawałek połóż plaster cytryny. Wstaw rybę do piekarnika i piecz przez 20 minut. Ugotuj brokuły al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie przygotuj pesto. Pokrój grubo bazylię. Włóż do malaksera, dodaj migdały czosnek i zmiksuj na gruboziarnistą masę. Wlej oliwę, wsyp parmezan, lekko posól i wymieszaj. Przełóż pesto do słoiczka. Upieczony łosoś posmaruj pesto i podaj z brokułami.

łosoś przepis

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *