Piegusek na białkach ze śliwkami

Zostało mi mnóstwo białek. Z chęcią upiekłabym kolejne bezy czy skorzystałabym z przepisu na Pavlova, ale tym razem postanowiłam upiec ciasto piegusek. Jest to klasyczne ciasto z makiem, które można upiec na białkach jak i na całych jajkach.

U mnie dzisiaj piegusek ze śliwkami posypany obficie cukrem pudrem. Bardzo lubię ciasta z makiem więc piegusek ze śliwkami przypadł mi bardzo do smaku.

piegusek ze śliwkami

Piegusek na białkach ze śliwkami

Składniki:

na formę o rozmiarach 18 cm x 25 cm

  • 250 ml mąki 200 g mąki
  • 150 g miękkiego masła
  • 250 ml cukru
  • 250 ml białek, około 8 białek
  • 100 g maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu
  • ½ kg śliwek
  • cukier puder do posypania

ciasto piegusek ze śliwkami

Miękkie masło utrzyj z cukrem i waniliowym ekstraktem na puszystą masę. Ubij na sztywno pianę z dodatkiem soli. Wymieszaj lekko z masą maślaną na przemian z przesianą mąką i proszkiem do pieczenia.Użyj łyżki lub szpatułki.

ciasto z makiem piegusekWyłóż masę do formy wyłożonej pergaminem i wygładź. Na wierzchu ułóż połówki śliwek lekko dociskając. Piecz ciasto na 160ºC w termoobiegu (bez termoobiegu 15 stopni więcej) przez 40 minut. Upieczone ciasto ostudź. Przed podaniem oprósz ciasto cukrem pudrem i pokrój na kawałki.

 

6 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *