Piernik czekoladowy wilgotny i puszysty

Piernik czekoladowy, bardzo wilgotny i puszysty z czekoladową polewą, a na dodatek jeszcze bardziej świąteczny, bo posypany bakaliami. Uwielbiam takie pierniki

Ten piernik po prostu rozpływa się w ustach! Pachnie korzennymi przyprawami. Długo utrzymuje wilgoć. Dlatego piernik czekoladowy to jedno z pierwszych ciast, które piekę na święta.

Piernik czekoladowy

Skladniki:

na podluzna foremke 35 cm

  • 250 ml cukru muscovado
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 300 ml mąki
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Polewa czekoladowa

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki smietanki
  • 5 łyżek bakalii (zurawina, orzechy, wiorki kokosowe)

Wykonanie:

  • Utrzyj maslo z cukrem, dodaj po jednym jajku, a nastepnie smietane.
  • Wymieszaj suche skladniki i dodaj do masy jajeczno maslanej.
  • Foremke wyloz pergaminem lub wysmaruj tluszczem i posyp bulka. Napelnij masa.
  • Piecz piernika na 170ºC przez 50 minut.
  • Rozpusc czekolade w kapieli wodne, dodaj smietanke. Posmaruj piernika polewa i posyp bakaliami.

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *