Piernik na porterze

Zapach korzennych przypraw to znak, że u mnie piecze się kolejne ciasto korzenne, piernik na porterze. Piernik pieczony na piwie ma specyficzny smak, a ten dodatkowo polałam polewą z dodatkiem porteru. Ten piernik jest wilgotny, słodki i miękki jak puch. Z czekoladą…o tak, same sobre rzeczy w tym pierniku. Uwielbiam takie rozpływające się w ustach ciasto! Jest to najlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Polecam przepis!

piernik

Piernik

Składniki:

forma o rozmiarach 22 cm x 22 cm

50 g cukru muscovado

35 g cukru trzcinowego

125 g masła

135 g golden syropu

100 g melasy

200 g pszennej mąki

25 g kakao

szczypta zmielonych goździków

¾ łyżeczki cynamonu

1½ łyżeczki zmielonego imbiru

1½ łyżeczki sody

1 duże jajka

160 ml porteru

szczypta soli

100 g czekolady, grubo pokrojonej

Pomada

150 g cukru pudru

3 łyżki portera

2 łyżki masła

½ łyżeczki rozpuszczalnej kawy, proszek

przepis na piernikNastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg ()W małym rondelku rozpuść masło, cukier, syrop, melasę i przyprawy. Zdejmij z ognia i dodaj sodę oraz porter. Przesiej mąkę z kakao. Dodaj jajka, wymieszaj. Na koniec dodaj przesianą mąkę z kakao, czekoladę i wymieszaj. Prełóż masę do formy wyłóżonej papierem do pieczenia. Piecz ciasto przez około 45 minut. Wyjmij i ostudź.

Rozpuść masło i dodaj pozostałe składniki na pomadę. Wymieszaj i lekko przestudź. Posmaruj ciasto pomadą. Ja dodatkowo posypałam zmieloną kawą. Pokrój ciasto na kawałki.

 

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *