Pierniki…przepis miesiąca

Pierniki i pierniczki…pachną już w niemalże w każdym domu. Pierniki  czy małe lukrowane pierniczki to typowe świąteczne wypieki. Jak co roku zaczynam od wypieków pysznych pierniczków szwedzkich tak zwanych pepparkakor. Pierniczki są smaczne, kruche, nadają się do jedzenia i dekoracji. Te pierniczki są najlepsze! Piekę je bardzo często. Sprawdzony przepis na pierniki znajdziecie poniżej. Można je upiec nawet na kilka tygodni przed świętami. Pierniczki należy przechowywać w suchym miejscu, najlepiej w metalowym pudełku. Takie pierniczki to również świetny present pod choinkę.

Jak się domyślacie pierniki są tematem przepisu miesiąca w grudniu. Zapraszam Was do wspólnego pieczenia. Przepisy na pierniki, pierniczki i piernikowe ciasta możecie dodawać w komentarzach do tego wpisu.

pierniki

Pierniki na choinkę

Składniki:

na około 40 pierników

380 g pszennej mąki

100 g cukru

120 g masła

150 ml melasy

1 duże jajko

¼ łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżeczki korzennej przyprawy do pierników

1 łyżeczka mielonego imbiru

szczypta zmielonych goździków

½ łyżeczki cynamonu

Biały lukier

250 g cukru pudru

1 białko

1 łyżeczka octu

pierniki przepis Utrzyj masło z cukrem do białości. Dodaj jajko i ucieraj jeszcze przez 1 minutę. Wlej melasę i zmiksuj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Wyrób gładkie ciasto, owiń w folię i włóż do lodówki na noc.  Wyjmij ciasto z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Nastaw piekarnik na 180ºC. Rozwałkuj ciasto porcjami na papierze do pieczenia i wycinaj pierniczki. Układaj pierniczki w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zrób dziurki w piernikach na choinkę. Piecz przez około 8 minut na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika pierniczki są miękkie, a po kilku minutach zaczynają schnąć.

Zmiksuj składniki na lukier. Miksuj aż masa będzie sztywna. Przełóż do cukierniczego rękawa i udekoruj pierniki.

12 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *