Pierogi drożdżowe z szynką, pieczarkami i papryką

Czas na pierogi, tym razem drożdżowe. Znalazłam przepis na ciasto na  pierogi drożdżowe w mojej starej książce kucharskiej ” Kuchnia polska” i zawsze go używam, kiedy wypiekam różnego rodzaju, pierogi, pierożki czy paszteciki. Universalne ciasto jednym słowem, zmodyfikowane jedynie dodatkiem sproszkowanej curry i suchej pietruszki.

Nadzienie do pierogów też jest proste.Wykorzystałam szynkę, pieczarki i żółtą paprykę. Całość dosmakowałam suszonym oregano. Pycha!

Cześć pierogów została już pochłonięta, a resztę zamroziłam. Dzieciaki lubią mieć coś do zjedzenia jak przyjdą ze szkoły. Ja też nie pogardzę i jutro spakuję pierogi do pracy na lunch.

Przepisy na pierogi drożdżowe z szynką, pieczarkami i papryką

Składniki:

40 sztuk

Ciasto na pierogi

  • 600 g mąki pszennej
  • 40 g drożdży
  • 3 dl mleka
  • 200 g masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka suszonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli

Nadzienie do pierogów

  • 300 g pieczarek
  •  1 cebula
  •  1 ząbek czosnku
  • 1 mała żółta papryka
  •  1 łyżeczka suszonego oregano
  • 200 g szynki
  • 1dl startego parmezanu
  • 1 dl startego sera zoltego
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Roztop masło i wlej mleko aby się ogrzało.
  • Pokrusz drożdże do ciepłego mleka. Dodaj sól, żółtka, curry, pietruszkę i mąkę po trochu i zagnieć gładkie, miękkie ciasto, użyj robota.
  • Zostaw ciasto do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut. Ciasto może wydawać się bardzo miękkie, ale takie powinno być.
  • Pokrój w drobną kostkę grzyby, cebulę, czosnek i paprykę. Smaż warzywa na oleju, tak długo aż woda z grzybów odparuje.
  • Pokrój szynkę. Wymieszać szynkę z warzywami i utartymi serami. Dopraw pieprzem, oregano i sola.
  • Rozwałkuj ciasto na placek o grubości 1 cm. Szklanką wykrawaj krążki.  Na każdy krążek nakładaj łyżkę nadzienia, a potem  zalepiaj dokładnie brzegi (jak normalne pierogi). Ułóż pierogi na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Zostaw pierogi do ponownego wyrośnięcia na 30 minut, a następnie piecz je na  225 º C (termoobieg) przez 10 minut.


3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *