Pierogi ,my love

Kto nie lubi pierogów? Mój mąż ale tylko te prosto z wody, bo odgrzewane z przypieczoną skórką uwielbia. Ja za to lubię wszystkie rodzaje. Niedawno odwiedziłam Chatkę babuni w Pozńaniu, jak już wcześniej wspomniałam na Facebook i z apetytem zajadałam się ich specjałami, pierogami gotowanymi i pieczonymi. Nawet się skusiłam na kromkę chleba z domowym smalcem, zagryzając ją małosolnym ogórkiem. Takich pyszności nie jadłam od wieków, a już na pewno smalczyka!

Nie wiedziałam,  że jest aż tyle różnych nadzień do pierogów. Wizyta w pierogarni zainspirowała mnie bardzo i zrobiłam moją wersję pierogów z kaszą jęczmienną, cebuą i kurkami. Piękne i smaczne pierogi podałam z dymką, białą i czerwoną i usmażonym boczkien. Mówią, że podróże kształcą,   święta prawda!

Przepis na pierogi z kaszą jęczmienną i kurkami

Składniki:
40 sztuk

  • 7 ½ dl mąki
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 2 ½ dl wrzątku

Nadzienie

  • 2 dl kaszy jęczmiennej
  • 4 dl wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 g kurek
  • 4 dymki
  • szczypta pieprzu

Dodatki

  • 100 g boczku
  • 3 cebulki ze szczypiorkiem

Wykonanie:

  • Zacznij od nadzienia poprzez ugotowanie kaszy jęczmiennej w lekko osolonej wodzie.
  • Drobno posiekaj kurki i dymkę i podsmaż w niewielkiej ilości oleju. Sprobuj smażyc grzyby po trochu, żeby się nie gotowaly we własnym płynie .
  • Dodaj sól i pieprz i wymieszać z kasza. Zostaw do ostygnięcia.
  • Wymieszaj mąkę, jajka, sól, wodę i olej i zagniec miękkie ciasto.
  • Odstaw ciasto na pół godziny, po czym rozwałkuj je na cienki placek o grubości 2 mm, podsyp mąką jeśli jest taka potrzeba.
  • Szklanką wycinaj kółka (7-10 cm średnicy), a następnie na każde z nich nakładaj nadzienie z kaszy.
  • Zagotuj wodę w dużym rondlu, lekko osoloną.
  • Gotuj pierogi, nie za dużo na raz, aż wypłyną na powierzchnię, a następnie jeszcze przez następną minutę.
  • Ugotowane pierogi podawaj z usmażonym boczkiem i cebulą.

 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *