Pierogi z jagodami i ricottą

Pierogi z jagodami to pewnie ulubione danie latem w wielu domach. Uwielbiam pierogi wszelakiej maści, a wczoraj przyrządziłam pierogi z jagodami i serkiem ricotta. Pierogi zjedliśmy na deser z bitą śmietaną i ekstra porcją świeżych jagód.

pierogi z jagodami i ricotta przepis

Przepis na pierogi z jagodami i ricottą

Składniki:

na około 50 pierogów

  • ciasto na pierogi, według tego przepisu na pierogi
  • 250 g serka ricotta
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka ziemniaczanej mąki
  • 4- 5 łyżek cukru
  • 700 ml + 300 ml do posypania

pierogi z jagodami i ricotta

Z podanych składników zagnieć ciasto na pierogi. Pozostaw na 10 minut, a następnie rozwałkuj na 3 cienkie placki. Wykrój okrągłe placuszki, u mnie o średnicy 10 cm. Wymieszaj serek z żółtkiem, cukrem i ziemniaczaną mąką. Na każdy placuszek połóż po łyżce nadzienia i sklej pierogi. Gotuj pierogi w lekko osolonej wodzie do wypłynięcia na powierzchnię wody, około 3 minut.

Wyjmij ugotowane pierogi na opłukany zimną wodą półmisek. Jak pierogi będę suche odwróć je i przenieś na suchy półmisek. Ostudzone pierogi podaj z bitą śmietaną i jagodami.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *